3 månader går fort.

Mjukglass

Mitt bloggande på 1177 är till ända.  Det har inte blivit så många inlägg som jag hade tänkt men vi drabbades av allvarlig sjukdom i familjen så jag tappade tråden lite grann.

 

Idag har vi dock gjort något som vi inte kunnat göra på sådär 22-23 år.

Vi köpte mjukglass till hela familjen och alla kunde äta! Annat var det om de tyckte om det😉

 

Jag har några saker som jag vill skicka med.

* lita alltid på magkänslan

* små barn mår oftast inte bra av det som de inte vill äta.

* se till att vården lyssnar och hjälper till så gott de kan.

* undvik inte saker i onödan.

 

Kram där ute 💖💖

Olika syror

Jag har funderat tillbaka till tiden då jag hade ont i magen främst av lingonsylt.

Så fort jag åt det så tömde sig magen inom någon timma.

Det visade sig att jag inte tålde bensoesyra. Detta finns mest  i fukt och bär.

 

Jag har även lärt mig att man kan reagera extra lätt om man inte tål acitylsalicylsyra och det gör inte jag.

Inte konstigt att jag kände mig sjuk.

 

När jag fick detta klart för mig så kunde jag börja kartkägga vilka frukter/bär jag skulle undvika.

Som vanligt med överkänslighet så är det ett riktigt pussel.

 

Idag är jag inte så begränsad eftersom jag inte undviker något som jag kan äta.

 

Kram

blandat med många tankar i mitt huvud.

Idag blir det ett väldigt blandat inlägg för min hjärna kokar.

Inte nog med mig själv och mina problem så har jag fått en livshotande sjuk make.

Något som ploppade upp i mitt huvud häromdagen var……..påverkar stress halten av känslighet mot olika saker? Att astman kan bli värre är väl lite självklart tycker jag.

Det tål att fundera på.  Jag bor numera mer eller mindre på sjukhuset både dag och natt. Vi måste tänka på vilken mat som serveras så maken inte får in mat som jag inte tål om jag ska kunna vara kvar eller inte.

Det är många konstiga dofter på ett sjukhus som jag inte känner när jag jobbar iaf. I natt frös jag ut sköterskorna eftersom vi alltid sover med öppet fönster hemma så måste jag ha det även på sjukhuset. Frisk luft är A o O.

 

Ett kort men intensivt inlägg idag, sorry för det.

 

Så härligt men ovanligt

I lördags var vi ute på äventyr jag och mina tjejer.

Vi stannade på restaurang och åt buffé och det är första gången som H kunnat äta det mesta!

Vi frågade inte vad någonting innehöll.

Den måltiden var den bästa på väldigt väldigt länge.

 

Ingen som inte är allergisk kan förstå hur stort det är.

Kikade tillbaka

God morgon

Här sitter jag och kikar på nyhetsmorgon dom handlar om pollenallergi och varför så många drabbas. Vi är för lite sjuka! Vi är för renliga. Så var det med den saken😉

 

 

Nu till varför jag mår bättre.  Bra mediciner och det här har tagit mig tillbaka på alla plan.

http://www.vgrbalans.se/vgr_livsstilZN_6_N.asp

 

Trevlig lördag på  er💖

välja skola och arbetsplats

 

Ber om ursäkt för att det blir lite snålt med inlägg men vi har drabbats av sjukdom som tagit all min tid och mina tankar, nu ska det bli bättre.

Vi har gått igenom alla stadier från förskola, skola, gymnasieinriktining och vidare till vilket yrke som kan fungera med allergi och även reumatism.

Förskola fick fungera med assistent och vid den tiden så var inte allergierna det största problemet utan reumatismen.

Skola var inte heller något att välja på utan de gick samma väg som storasyster.

Högstadiet gick också samma väg som kompisar men med mycket förberendeser.

 

När det kom till gymnasieval så var det inte VAD H ville läsa utan VAR hon skulle kunna gå i skolan pga sin svåra allergi.

Vi var runt och pratade med flertalet skolor och det var väl egentligen ingen som tycke att de kunde ta det ansvaret som det innebar.

Vi fick rätt och slätt ett nej från skolor och i efterhand så fick vi reda på att skolor inte får neka någon att börja absolut inte en kommunal skola. Det var försent att göra något åt det hela.

Det blev sedan en privat skola med idrott som huvudämne…..intressant med både reumatism och astma/allergi men så bra val:)

Efter mycket trix och fix så gick det bra.

H gjorde ett examensarbete i form av en bok om sitt liv.

Jättebra men jättejobbig.

 

Ge aldrig någon något som de inte tål.

När H var liten så tyckte bl.a bamba personalen så synd om henne.

De tyckte att ge henne lite av något som hon inte tålde borde gå bra för att det är ju så synd att hon inte får äta det ena och det  andra.

Det är lika med livsfara för vissa att få i sig något de inte tål.

Ibland tycker vissa att en del överdriver och man kanske inte tror på att personen är så känslig.

Ta alltid det säkra före det osäkra skulle jag säga för tänk om personen verkligen ÄR väldigt känslig för ett visst födoämne. Det finns så mycket som påverkar så att den berömda hinken blir full och rinner över.

 

Den berömda hinken används av oss allergiker och det betyder att det är många saker tillsammans som gör att man reagerar på saker som man normalt kanske tål lite grann i vanliga fall.

 

Det har hänt mig/oss många gånger, tyvärr.

 

inte bara negativt med olika funktionshinder.

Om man nu ska råka ut för något i livet som ger funktionshinder för det gör faktiskt allergier även om man inte benämner det så.

Jag har alltid varit föreningsaktiv både i jobbet och som kassör i unga reumatiker under många år och då var det ganska naturligt att vara med i astma och allergiförbundet men endast som medlem. Det blev även i lokalföreningen där det dock var väldigt dålig uppslutning så det dog ut för min del.

Jag var med och startade upp astma- och allergiförändrar på FB som drivs i astma och allergiförbundets anda, dock hoppade jag av efter något år men den växte verkligen jättefort.

När jag tog det beslutet så beslutade jag mig för att det var färdigt med allt vad förening heter, man kan göra mycket annat……som att skriva här ett tag:)

Vi åkte med länet tror jag det kallades på läger helger och det var något av det bästa jag tycker vi varit med på när det gäller kompisar för barnen och föreläsning/kontakt med andra föräldrar för oss vuxna. Vissa hade man kontakt med under ett antal år men som sedan rann ut i sanden.

Personen i fråga som anordnade detta har jag kontakt med än i dag men det nu är det på helt andra grunder:)

Eloge till alla som orkar driva runt föreningslivet.

Högtider med allergier.

Vill börja med att önska Glad Påsk.

När man är allergiker mot  det mesta så blir det inte så mycket högtider (för oss)

Alla högtider innehåller ägg och någon form av fisk/sill/skaldjur. Det blir mycket nötter citrus osv…. Eller vänta midsommar innehåller väl inte ägg men sill.

Ärligt talat så har jag förträngt traditioner förutom jul som är så viktig för mig. Jag njuter av långledigt, umgås, träna och vila för livet är väldigt mycket måsten hela tiden.

Nu kan vi iaf fira påsk med massa ägg även om det inte är min favorit och rödbetsallad, H och vi är helt överlyckliga att hon kan äta ägg. Detta oskyldiga livsmedlet kan vara så hemsk som allergiker för det finns i allt men också tvärt om. H kan äta MASSOR sedan hon började tåla ägg.

 

Vi firar alltid påsk med påsk frukost på jobbet och det är jättemysigt. I år fick jag dock vara hemsk och säga att ska ni äta sill/lax så måste jag vara hemma den dagen och jag har massor att göra på jobbet. De föregående åren har jag helt enkelt inte varit med utan suttit på mitt kontor och mått mindre bra men så har jag inte varit super sjuk i lungorna precis innan heller.

Det är inte lätt att vara allergiker och ”våga” säga ifrån. Jag känner mig som en stor ”gnällspik”

 

Korsreaktioner……….så blev det resor.

Om man är allergisk mot avokado så kanske man inte tål latex.  Blåsa upp en ballong kan vara en ren livsfara. Äta en banan och bli svullen i hela ansiktet, ja visst det korsar med latex och avokado…….

Detta är inget man tänker på som ”frisk”. Vi har fått erfara det ganska många gånger.

Korsreaktioner sas att de kunde aldrig bli någon farlig allergi men oj vad fel de hade. H har reagerar anafylaktisk.  Jag har reagerat anafylaktiskt flera gånger.

Men så är hon lite av ett undantag lik sin mor:)

H har varit helt superallergisk mot citrus, det tog många år och väldigt lång provokation innan hon kunde äta apelsin/clementin ”utan” kärnor annars fick hon en reaktion.

För några veckor seda när jag kikade på fråga doktorn som handlade om allergi kom frågan upp om citrus.

Hör och häpna men då är apelsinkärnor och cashewnötter släkt. Då fick vi förklaringen varför det inte fungerade med citrus med kärnor. H är nämligen superkänslig för cashewnötter.

Cashewnöt är en farlig allergi och vanligare och vanligare. Hade en diskussion på ett flygplan en gång med en flygvärdinna.

De påstod att det var ofarligt men cashewnöt och att de var minsann ingen som var allergisk mot detta. Det hade deras ledning sagt.

Det slutade med att min kommentar blev ”om ni säljer det här och H reagerar och vi måste nödlanda så är det ditt ansvar”

 

Det såldes inga cashewnötter på den resan.

Ska tillägga att jag hade sagt till vid bokningen hur det låg till och har aldrig haft problemet varken före eller efter och vi har rest mycket.

 

Våga stå på er!