Mediciner …

Det är alltid roligt att få kommentarer och frågor till inläggen och jag fick en fråga till mitt förra blogginlägg som jag tänkte skriva mer om i detta inlägg.

”Hej mitt namn är Frida jag fick min diagnos bipolär typ 2 för 3 dagar sen. Har börjat med litium från dag ett. Jag känner mig låg och har ångest. De står inte att detta kan va någon biverkning så tänkte fråga dig om du kände samma sak när du började med dina tabletter om du använder någon form av litium.”

Mitt svar på detta inlägget blev:

”Jag har ätit Litium i ungefär ett halvår. Jag äter en till medicin som heter Sertralin vilket hjälper mot bland annat ångest… Jag tyckte inte Litium hjälpte mot ångest. Det bästa är att du berättar om läget för din läkare så får du den bästa hjälpen och kanske en kompletterande medicin. Men som sagt prata med en expert i ämnet!”

Jag har ätit mediciner sedan 2007 då jag fick min diagnos. De första medicinerna hette Seroquel, Zyprexa och sömntabletterna Zopiklon och Propavan. Efter ett tag byttes denna medicin ut till Lamotrigin, Abilify och sömntabletter och det jag står på idag är Litium, Sertralin och Abilify. och sömntabletter. Sömntabletterna har jag ätit vid behov under alla år. Nu äter jag dock inga för tillfället för jag sover bra och tillgodogör mig min sömn ändå.
För att lära dig mer om medicinerna läs på FASS

Nu äter jag Litium. Jag har bara ätit det i mindre än ett år tillsammans med Sertralin och Abilify. Litium är stämningsstabiliserande, Sertralin äter jag mot ångest och Abilify är psykoshämmande. Dessa mediciner fungerar bra för mig.

Mina mest kännbara biverkningar som jag fick när jag började äta mediciner är att jag har blivit trött och behövt sova lite mer samt viktuppgång. Min första läkare sa till mig att jag skulle gå upp 20 kg. Totalt sätt har jag faktiskt sedan jag började äta mediciner gått upp 30 kg. Det är den biverkan som har varit den värsta. Jag har för att råda bot på min viktuppgång fört en kostdagbok, antecknat allt jag har ätit och sedan ändrat min kost. Detta har jag börjat med rätt nyligen. Jag äter allt men jag äter mer medvetet nu och nyttigare. Jag äter mycket frukt och grönt. Jag har även börjat motionera mera, går promenader och besöker ett gym då och då.

Att gå upp i vikt kan göra att man blir väldigt ledsen och deprimerad så det har tagit hårt på min självkänsla. Jag vet att ens värde inte sitter i ens vikt men det är jobbigt att bli tyngre har jag tyckt. Men nu har jag en härligare känsla inom mig när jag har tagit tag i min kost och motion. Jag är nöjdare med tillvaron!

När det gäller sömn så är den A och O för mig som bipolär. Får jag inte sova så finns risken att jag insjuknar igen. När jag har gått in i en psykos så har jag sovit väldigt lite och väldigt dåligt innan. Jag har faktiskt haft en god sömn på senare tid och det är jag jätteglad över. En annan biverkan medicinerna ger som hör ihop med sömn är mardrömmar. Jag kan drömma de tokigaste drömmarna men jag vaknar upp och får prata till mig själv om att det bara är en dröm och ingen verklighet. Det är lite läskigt ibland med mardrömmar men man lär sig att tackla dem.

apelsin

 

2 svar på ”Mediciner …”

  1. MIN ÅNGEST TAR INTE SLUT. hAR FÅTT SOBRIL MOT DEN MEN DET HJÄLPER INTE RIKTIGT. vAD GÖR JAG ÅT DET? HAR DU TIPS?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *