Samtal är viktigt

En del av mitt tillfrisknande har legat i att prata med någon inom Vuxenpsykiatrin. Jag har bott på 2 ställen sedan jag fick min diagnos och därför bytt samtalsperson några gånger. Att ha någon att prata med sin diagnos är väldigt viktigt. Genom samtalen så har vi bollat ämnen som varit jobbiga att bära på själv bland annat minnen från psykosen och saker som har påverkat mig negativt. Detta har vi gjort för att jag skall kunna titta på mitt liv och ändra på de saker som får mig att må dåligt.

Något som jag minns vi pratade mycket om är sömn. Sömn är väldigt viktigt för mig som är bipolär. Jag har fått berätta hur mycket jag sovit i veckan som gått och så har vi tittat på effekten av god sömn. Jag kommer längre fram beskriva min andra psykos och när jag var inlagd för den så hade en sjuksköterska en ”sömnskola” för oss.
Läs mer om hur sömn bäddar för en god hälsa här.

När man går i samtal med någon så tittar man också på om det finns några faktorer som får en att må bra…Det kan vara gå promenader, simma, måla, läsa böcker och så vidare. Det är viktigt att få balans i livet och kunna balansera upp det gör man på ett bra sätt med hjälp av någon. Samtalspersonen märker också om man mår sämre eller bättre, om man är deprimerad eller manisk.

Jag har läst på 1177.se om olika samtalsstöd och det finns en sida där det står mer om samtalsterapi.

Carolina ligger på sängen och läser

Det har inte varit negativt att byta samtalsperson eftersom jag då kan börja på ny kula och prata om det som då är väsentligast.

2 svar på ”Samtal är viktigt”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *