Vad har sjukdomen gett mig?

Två fötter under ett sängtäckeI detta inlägg tänkte jag skriva om både negativa och positiva saker som har blivit resultatet av min sjukdom.
Först vill jag ta upp det negativa. Innan jag blev sjuk och fick diagnos och mediciner så tränade jag väldigt mycket, regelbundet och det var min stora glädje. Jag var den tjejen i skolan som fick tävla i KM och jag fick alltid bra resultat i idrotten i skolan. Jag älskade att snöra på mig springskorna och springa länge och i skog och mark. Träningen hjälpte mig att bli glad och jag gjorde mig av med stress och negativa tankar under springturen. Innan jag blev sjuk sprang jag Göteborgsvarvet. Jag hade tränat för det och det var en underbar upplevelse.

Efter jag blev sjuk så gick jag upp i vikt och jag fick rådet att inte springa på 100 procent, max utan mer lägga mig på 80 procent. Det slutade med att jag sakta slutade springa och började träna annan träning i stället som yoga och pilates. Inget fel med det men jag hade min passion i att springa. Ja tänker du som läser detta inlägg att det var ju inte förbjudet att springa så varför fortsatte du inte då? Jag tror det har att göra med att jag blev tyngre och att mina löptider blev sämre och det var kämpigare att ta sig runt. Jag tänker hela tiden att jag vill komma igång med att springa igen men jag kommer inte riktigt igång. För mig är detta ett minus som sjukdomen ligger till grund för.

Viktuppgång. Vilken kvinna, tjej, dam vill gå upp i vikt? Jag tror inte det är så många som ler åt tanken och känner att ett 20-30 kg extra vore skönt att bära omkring på. Läkaren sa till mig att jag skulle gå upp i vikt och jag skrattade åt det, men det han sa stämde. Jag tror en del mediciner påverkar ens hungerkänslor och gör att man äter mer och lägger på sig. Det är inget roligt och det man får göra är att ha koll på hur mycket man äter och vad man äter.

Trött. Under min sjukdomstid har jag haft lite olika mediciner och de har påverkat mig så att jag har blivit trött. Jag har fått gå och lägga mig en timme på dagen för att orka.

Intensiv/manisk kontra deprimerad. Ja det är mina två lägen som jag hela tiden försöker balansera upp. Detta hjälper min medicin mig med men det kan också kännas i min kropp när det svänger från det ena läget till det andra. De som känner mig märker när jag är i det ena läget och det andra. Numera är jag faktiskt i balans och har inte så mycket problem med det ena eller det andra.

Det finns såklart lite positiva saker också med bipolärsjukdom. När man läser om den så står det ofta att olika kända författare, konstnärer, musiker osv lider av detta. Det är kreativa människor som är bipolära. Jag har alltid varit kreativ och mitt intresse har varit att skriva och måla.

Insyn i psykiska sjukdomar. Jag känner att jag har fått en större insyn i andra psykiska sjukdomar och en större förståelse för hur andra människor kan ha det. Detta har varit till god hjälp i mitt yrkesliv som lärare. Jag förstår när andra människor inte mår så bra. Att må bra är ingen självklarhet för mig.

Detta är några av de negativa och positiva saker som jag har kommit på med bipolärsjukdom. Det finns säkert massor av mer saker att nämna men jag har valt att lyfta fram detta.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *