Dagar med hål i händerna

Helgen bjöd på fantastiskt väder vilket var helt underbart men kroppen den bjöd på svullna händer. Händer som inte duger mycket till utan mer hänger där och är i vägen. Allt jag gör blir fel och jag tappar saker hela tiden.

Jag ogillar skarpt ”hål i händerna dagar”. Inte bara för att händerna är odugliga utan för att de värker extra mycket då. Jag blir irriterad och lite deppig. Som tur är händer det inte varje dag och sedan jag var iväg på rehabiliteringen har jag bättre metoder för att hantera det hela.

Under rehabiliteringen ingick det handträning i schemat tre gånger i veckan. Det innebar att vi gjorde ett träningsprogram för bättre rörlighet i händerna. Jag var väldigt skeptisk till detta i början kan jag säga. Jag har väl fungerande händer i jämförelse med många andra så jag kunde inte riktigt förstå vad det skulle ge för resultat men jag gick dit såklart. Jag ville veta vilken effekt det kunde ge och oj vilken skillnad det blev.

IMG_9683 (1)

För det första fattade jag att det är kyla mina händer jag behöver göra. Tänk att jag inte hade klurat ut det själv. Jag fick många sådana aha-upplevelser under mina tre veckor. Flera gånger kände jag mig riktigt dum över att jag inte kommit på det själv men det är så det är när man går i sin egen bubbla och gör som man alltid har gjort.

IMG_9685

Medan jag satt och fick kylbehandling fick alla andra värmebehandling. Lite ojuste kan man tycka men det var faktiskt riktigt skönt och det gav fantastiskt bra effekt. Mina händer blev mindre och värken försvann.

IMG_9692

Det andra jag lärde mig var olika övningar för att öka cirkulationen i händerna och öka styrkan. Övningarna gjordes med lera så vi satt alla där och rullade köttbullar, knådade deg och tog ut vår aggression på en degklump. Det kändes som att vara tillbaka på dagis men det var kul.

När de tre veckorna var över och arbetsterapeuten gjorde nya mätningar hade handen krymp flera millimeter i omfång och jag hade blivit starkare i framför allt vänsterhanden. Hurra!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *