Beroendesjukdomen

 Jag förstår att det finns en hel del olika sätt att se på det här med missbruk… och jag kan inte låta bli att tycka lite här med… ta det där med när jag gick till doktorn för att jag hade ont i mina axlar.

Eftersom jag ser mig själv som allergisk mot kemiska substanser ville jag ta lite av hennes tid för att förklara hur jag såg på saken utifrån mitt lilla perspektiv… och hon tog sig tid att lyssna (trodde jag) när jag berättade för henne att mitt problem med droger mycket bestod i att jag har lite svårt för det här med att följa ordinationerna eftersom jag är en beroende i alla mina angelägenheter.

Så här funkar jag… om man ska ta en albyl så tar jag alltid två… min allergi visar sig nämligen allt som oftast med att jag vill ha mer… av allt… och som en beroende så finns det någonting inne i mig som vill ha en lösning utanför mig själv… ger det mig då inte direkt önskat resultat så löser jag det helt enkelt genom att ta mer… enkelt uttryckt om ni nu förstår mig rätt så heter egentligen min drog… mer… mycket mer.

När jag nu hade ont i mina axlar så trodde jag att hon (min läkare) skulle förstå att jag ville göra någonting åt saken… d.v.s. mina axlar… att jag hade ont berodde ju på någonting… smärtan var ett tydligt bevis på att något var fel… så jag berättade för henne att jag inte var intresserad av smärtlindring av två orsaker… dels min drogfrihet eftersom jag ju gärna petar i mig mer hela tiden och då löper en relativt stor risk att ta återfall på droger… dels att jag var intresserad av att göra någonting åt mitt egentliga problem… som ju var mina axlar.

Jag blev då skickad på en ultraljudsbehandling för att hitta felet på mina axlar… och efter lite drygt en vecka så fick jag svar… ett recept på starkt smärtstillande medicin… suck.

Hämtade inte ut min medicin… men undrar fortfarande vad det var som hon inte förstod.

2 svar på ”Beroendesjukdomen”

  1. Det här är standardcase 1A. Beroendepat söker för smärttillstånd innebär att man skiver ut kodein. Läkemedelstillverkare har nämligen förklarat att detta är harmlöst (hörs ju på namnet att det är som kaffe) och inte innebär någon som helst återfallsrisk om bara pat inte överskrider förskriven dos. HALLÅ!!!!
    Allmänläkare har några få timmars utbildning om beroendeproblematik, resten får de till sig av läkemedelsindustrin. Att det kostar nycleana narkomaner livet reflekterar ingen över. När man frågar läkaren om det är lämpligt att ta en substans som omvandlas till morfin vid kontakt med magsyra blir det oftast annat ljud i skällan. Jag rekommenderar aldrig en nynykter person att söka läkare för smärttillstånd utan att ha en sponsor eller gammal 12-stegsmedlem med sig. Kompetensen finns helt enkelt inte.
    Sen skall sägas att jag blivit helt underbart bemött av vården efter att vi haft den inledande dialogen om no drugs och varit överens om den. Jag kommer aldrig att glömma narkossyrran som höll min hand genom en bråckoperation på frölunda sjukhus. Hennes roll vart ju kraftigt förminskad genom min begäran och hon frågade då om det fanns något hon kunde göra för mig. Då sa den stora, stygga gamla knarkaren.
    -Du får gärna hålla mig i handen.

  2. Tack för din kommentar… och jag upplever att det kan finnas en viss kompetenslucka i läkarutbildningen vad det gäller vår syn på beroendeproblematiken… skulle mer än gärna vilja ha fler föreläsningar inom vården och då helst på läkarutbildningen… för hur man än ser på saken så är ju både du och jag narkomaner som lagt drogerna på hyllan som har en viss kunskap som vi mer än gärna delar med oss av.

    Ett samarbete hade ju inte varit så dumt enligt min lilla åsikt… kunskapen är ju trots allt av godo för alla parter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *