Jag blev noggrant undersökt!

Vad kan det då vara för undersökningar som man går genom efter en operation som denna?

Den första tiden kollades blodtrycket varje kvart tror jag. Manschetten satt på armen dygnet runt och pumpades upp automatiskt. Allt eftersom trappades det ner. Det var och är än idag viktigt att ha blodtrycket under kontroll. Även telemetrin som hängde runt halsen hade full kontroll på hjärtats aktivitet, vilken personalen kunde avläsa från deras rum. Här fick jag lite problem med klisterlapparna som var kopplade till elektroderna som sände rapporterna om hur min kropp jobbade. Jag har nickelallergi och det skulle kunna varit det som besvärade mig.

Jag kontrollerades även med den vanliga EKG (Elektrokardiografi) apparaten vid flera tillfällen.

Det har blivit ett antal magnetröntgen genom åren men även flera andra olika undersökningar.

Det gör inte ont i magnetröntgen, men kan kännas en aning instängt. När man väl ligger tillrätta i tunneln, så vill iallafall jag hålla ögonen stängda för att undvika att se hur nära taket man ligger.

Det låter även hel del därinne och man får ett par hörlurar på sig.

Datortomografi (CT) är en annan undersökning och där till skillnad från magnetröntgen så utsätts man för viss strålning. Gör inte heller ont men är ungefär samma psykiska påverkan som vid magnetröntgen. Vid de båda undersökningarna är det inte så ovanligt att man kan få lugnande medicin före.

Ultraljud (UCG) tillhör nog de undersökningar som jag har gjort mest. Gör inte ont, möjligtvis bara lite kallt i början.  Här är det ingen stor maskin utan en apparat som läkaren håller i handen och bilderna visas på en dataskärm bredvid.

Transesofagal Ekokardiografi (TEE) är som ett inre ultraljud som förs ner via matstrupen, bara tanken på det gör ju en lite illamående. Men även här finns det hjälpmedel som bedövar kräkreflexerna.

Jag minns i alla fall att jag låg där och graderade de olika undersökningsmetoderna. Fick allteftersom gradera om dem då jag märkte att det inte var så som jag tänkte.

Den undersökning som blev den mest psykiska påverkan på mig, var när jag hade haft feber väldigt länge och källan till den var svår att hitta. Det odlades på allt som gick att odla på men utan resultat.

Jag hade provat flera olika antibiotika kurer som inte riktigt klarade av det som jag kom dragandes med. Då minns jag att de sa att den sista undersökningen som kunde göras, vara att gå ner via matstrupen för att titta efter en ev. bakteriehärd vid hjärtat. Eftersom jag visste att ingen antibiotika hade tagit som den skulle, så kändes det väldigt jobbigt inför den undersökningen. Nu var det tack och lov inga bakterier kring det området, men känslan om det hade varit kändes uppgiven för då var det väl inget mer man kunde göra – medicinskt färdigbehandlad.

Väl mött/Ingrid

Läs mer om undersökningsmetoder här:

Magnetröntgen

Datortomografi

Ultraljudsundersökning

Milstolpar inom forskningen

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *