Livet ger och livet tar!

Träd med klätterväxter

 

 

Jag har träffat en tjej som i år fick ny lever och nya lungor.  Hon har cystisk fibros (se bifogad länk nedan)
Jag förstår att det är en sjukdom med rätt så komplex spridning i hela kroppen, att lungorna blir de som påverkas allvarligt.
Hon tycker det är väldigt viktigt att prata om donation med sina nära och kära just för att beslutet ska vara enkelt att ta om det blir aktuellt. Att göra allt man kan för att underlätta för sina anhöriga mitt i chock och sorg.
Hon tycker också  att det ska bli fler donatorer. Att fler ska få möjlighet till lite mer liv men det hänger ju på flera faktorer.

Hon tänker även att sjukvårdspersonal måste bli bättre på att identifiera potentiella donatorer och utbildas i att informera och samtala med anhöriga på rätt sätt. Regelverket kring donation måste tydliggöras för att läkare ska kunna känna trygghet i de åtgärder som får vidtas för att möjliggöra donation.

Att få beskedet att transplantation är enda möjligheten för att överleva är tufft. Hon har vetat hela sitt liv att hon så småningom skulle behöva transplanteras då hon föddes med Cystisk fibros som är en kronisk progressiv sjukdom, men det är ju ändå ett tungt besked när det väl kommer. Eftersom både hennes lever och lungor var dåliga så togs beslutet att hon skulle sättas upp på väntelista för båda organen. Att vänta på att genomgå en så stor och riskfylld operation som dessutom är beroende av att det finns organ som passar just för henne är svårt. Då hon inte förväntades överleva längre än max 2 år utan transplantation var ju inte oddsen så goda då det finns få donatorer och väntan kan bli lång, för många blir den för lång. Men efter 1 år på väntelistan så kom till sist samtalet. Ett samtal man aldrig är redo för.
Att säga adjö till anhöriga eftersom det finns en stor risk att man inte överlever men samtidigt få den enda chansen att leva. Hon överlevde.
Hon lever idag tack vare någon som valde att donera eller vars anhöriga fattade det beslutet. Hon hoppas få många bonusår med hjälp av denna fantastiska gåva men tar en dag i taget då riskerna är många med infektioner och avstötningar.
Hon frågade även mig hur jag skulle ställa mig till ett tackbrev från den som fått min systers lungor. Jag sa att jag skulle ta det som en tacksam bekräftelse på att någon är vid liv på grund av våra val.
Hon känner sig otroligt tacksam att få möjlighet att leva lite längre, få mer tid med familj och vänner.
Sedan mitt föregående inlägg så har jag nu registrerat mig på donationsregistret, något jag funderat på i många år och som bara tog några minuter av mitt liv att genomföra. Känner mig nöjd med det beslutet.

Mer att läsa här.

Cystisk fibros- Vårdguiden Västra Götaland 1177.se

Ett livsviktigt beslut- Källa Sahlgrenska Sjukhuset

Att få ett nytt hjärta- Pias berättelse Vårdguiden Västra Götaland 1177.se

 

Likt de små fågelungarna så tar livet nya små vägar.

Gås familj på simtur

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *