Det är mycket med det praktiska!

Grön parkbänk stenfontän och rosa blommor

 

Mitt i all kaos som uppstår då någon lämnar oss måste man agera och ta många olika beslut. Det är bland annat frågan om donation som jag har nämnt i tidigare inlägg. Man tänker inte heller helt klart och det är väldigt bra om man inte är ensam när man får dödsbud från läkaren. Det kan lätt uppstå missuppfattningar, då vi kan tolka informationen på olika sätt. Efter avsked så bör man så fort som möjligt kontakta en begravningsbyrå (om man vill anlita en sådan)
De är behjälpliga med allt som har med det praktiska att göra men man kan även göra en hel del själv om man väljer det.

Vad man ändå kan ha med sig i tankarna då man går dit är om man vill att den avlidne ska få sin sista vila i kista, i urna eller spridas i lunden. Finns även andra alternativ bland annat havet som kräver en del extra tillstånd. Vill man vill ha en namnad sten eller kanske ingen sten alls? Urvalen är många och prisklasserna likaså.
Har den avlidne ekonomi som täcker upp? Om inte vad finns det för hjälp att få och vad gäller då.
Om man vill ha annons i tidningen så hjälper de till att forma den. Man kan få hjälp att beställa blommor via begravningsbyrån men även det går ju självklart att ordna med själv.
Tips på psalmer och övrig musik i kyrkan om det är platsen som man väljer att vara i.
Väljer man kyrkan så får man också träffa prästen för att tillsammans planera begravningsakten.
Det här är några av de frågor som kan dyka upp och inte att glömma att det inte finns någon skriven mall på hur det ska se ut, en begravning är mycket individuell och hänger på hur den avlidne levt och haft det i sitt liv. Man vill uppnå en minnesvärd stund.
Må så gott / Ingrid

Mer att läsa här:

Efterlevnadsguiden.se

Dödsfall – Vårdguiden Västra Götaland 1177.se

Stentrappa i grönska

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *