Kan man dö av huvudvärk?

Madeleine i sjukhussäng med näsduk på huvudetHuvudvärken var fasansfull, fick smärtstillande i alla former men när jag fick en spruta med Ketogan (ett mycket starkt morfinliknande preparat) då trodde jag att slutet var nära. Vi ger det till exempelvis cancerpatienter som är döende och har svåra smärtor. Det är både för- och nackdelar att veta saker om sjukvården.

Jag kan tillägga att det fortfarande gjorde ont trots smärtstillande inte lika men ont …
Snälla människor lade kalla blöta servetter på min panna – underbart. Både att känna mänsklig närhet och att få svalka ner huvudet, som var som en tryckkokare.

Orsaken till den extrema huvudvärken var att blödningen gjorde så att min hjärna började svullna och inte längre fick plats inne i skallen och tryckte mot skallbenet och delar i hjärnan som styr vitala organ. Tydligen är det så att hjärnan svullnar på yngre individer och inte på äldre, var det någon läkare som sa. Det måste betyda att jag är riktigt ung:))
Jag hörde en läkare pratade om att öppna upp skallbenet för att lätta på trycket. Har sett skräckfilmer kring detta så jag var inte överlycklig över tanken.

Min dotter och sambons dotter kom på kvällen den 4/1, ett dygn efter insjuknandet och satt vid sängen. Jag kunde inte kramas, och jag ville ju så gärna trösta dem. Jag var bedrövad av Besökare vid sjukhussängenatt inte kunna skutta upp och säga att det kommer ordna sig. Jag kunde i detta läge inte tala, jag sluddrade otydligt men dottern berättade senare att jag visade att jag ville hålla henne i handen.

Min sambo hade i detta läge inte sovit eller ätit på länge. Han fick kontakt den 5/1 med min kollega och hennes man. Jag är så otroligt tacksam att de kom och löste av sambon så han fick sova och äta lite. Men då de kom så stod min kvinnliga kollega över mitt ansikte och sa:
– Hej det är jag… och jag har min man med mig.
Jag tänkte: knäppis, det ser jag ju, jag är ju vaken.
Men tydligen så såg jag helt väck ut. Ena ögat hängde och andra ögat stirrade rakt ut.

De satt hos mig och jag la märke till dem och helt plötsligt ringde min mobiltelefon!!!
Vad är det för idiot som stör nu, tänkte jag. Jag funderade och funderade och gjorde en kraftansträngning och sa till mina besökare:
– Vem var det som ringde?
Enligt kollegan så blev de helt chockade: Hon pratar! Sen sa jag inte så mycket mer.

Min dotter kom samma dag och blev glad då någon sköterska berättade att jag skulle överleva. Min hjärna hade slutat att svullna och återgick till normal storlek (i form av en ärthjärna).
Men min hjärna hade glömt den en vänstra kroppshalvan.

Att vakna upp till en helt annan förutsättning, det är något som jag kommer att ta upp i nästa inlägg.

 

2 svar på ”Kan man dö av huvudvärk?”

 1. Tack Madde för din berättelse!
  Det finns mycket i din text som får mig att fundera hur jag jobbar.
  Dina reflektioner får mig att tänka ett varv till om hur en maniska kan uppfatta den vård jag ger.
  Kommer att ändra på en del saker tex tussen med vatten.
  Kan man suga i ett sugrör kan man få smutta på detta vis istället. Har aldrig tänkt på den palliativa delen att en tuss kan kopplas ihop med detta.
  Tack igen
  Kram Henna

  1. Hej Henna , förmodligen är många människor(som blir akut sjuka) omedvetna om vård i livets slutskede eller om de ens uppfattar något på det sättet jag gör, är inte heller säkert. Kan nog vara många som är mer rädda för vad som händer dem själva och inte tänker på detaljer.
   Men du har en poäng att om man kan suga ur ett sugrör, dricka på annat sätt så är det helt klart en annan känsla en nån som penslar munnen med en bomullstuss.
   Kan ju också vara så att svalget är förlamat och bomullstuss är det enda som går att göra utan att patient sätter i hals

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *