Förstörda nervförbindelser

Vänner och familj

Själv förstod jag inte riktigt att djungeltrumman hördes över hela riket, från väst till öst och norr. Kanske lite söder också. Alla släktingar och vänner fick information om att jag eventuellt inte skulle överleva. Tänk att ha så många som bryr sig om att man kanske blir en ängel (sen hade ängel kanske varit att ta i …).

Under tiden jag låg på sjukhuset och inte förstod så mycket, var jag helt plötsligt en superkändis. I efterhand kunde jag läsa om mig själv på sociala medier och jag har fått veta en del via sambo och vänner.
Mina systrar bombaderades med frågor från okända människor om hur det var med mig, några bad för mig på en katolsk högmässa.

Mina kollegor var supergulliga och kom varje dag i cirka 1-3 månader och hälsade på mig. Så mycket presenter jag fick, jag var oförskämt ”uppvaktad”.
Det var roligt att få presenter varje dag i 2-3 månader. Jag kan nog säga att jag blev bortskämd, eller kanske jag har så många vänner att det tar så lång tid att få presenter från alla …
Det påverkar såklart humöret och kämpaglöden när man får stöd av omgivningen. Sen är det inte paketen som gör grejen, men de gjorde ingen negativ påverkan i alla fall.

Afasi

Jag hade inte mycket fattningsförmåga som till exempel att jag inte pratade ”ordentligt” utan sluddrade och talade grötigt, men det påverkade inte mig alls, för jag uppfattade inte att jag talade annorlunda. Allt lät helt ”normalt” i mina öron. När talet påverkas benämner man det som afasi. Jag hade tur med den biten då det gick tillbaka. Jag har bara lite sludder kvar när jag blir hjärntrött, men uppfattar det själv nu.

Läste ett inlägg från kollegorna där de sinsemellan skrivit att de hade varit och hälsat på mig och det varit svårt att förstå vad jag har sagt, men att jag varit glad i alla fall.
Mina systrar har berättat att när de pratade med mig i telefonen så förstod de inte vad jag sa men min mamma sa åt dem att bara svara ja eller nej (jag märkte aldrig att samtalen var märkliga.)
Jag behövde aldrig gå hos talpedagog. Jag hade nog tjatat hål i huvudet på hen i så fall så det var nog en försiktighetsåtgärd från sjukhusets sida.

Vid afasi finns olika hjälpmedel att få. Man kan till exempel använda papper och penna alternativt, en liten whiteboardtavla (går att använda om och om igen) och tillhörande penna för att den drabbade ska kunna förmedla sig lättare

Hjärntrötthet

Hjärntröttheten var extrem, kan inte ens beskriva hur det påverkar ens hela liv att bli hjärntrött. Det är INTE som ” jag har festat konstant i en vecka så jag är JÄTTETRÖTT”, inte ens i närheten. Hjärnan stängs av helt, det är som att dra ner rullgardinen, du orkar inte ens begripa vad som händer i omgivningen. Du skulle inte ens orka bry dig om en zombie börjat äta på dig.
Bara att tänka att ”jag är nog lite sugen på kaffe” gjorde att jag stensomnade. Eller om jag fick besök så tog det inte många minuter förrän jag dog av trötthet.

Det finns mycket att läsa om hjärntrötthet och jag kommer troligen återkomma mer om symptom och huruvida de förstör för mig och de mina.

Mer på 1177.se

Afasi

Att återerövra språket efter afasi

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *