Liljeholmens bittra små aha-upplevelser

Inkontinens

Sakta sakta började små ”liljeholmens” gå upp för mig, jag började reflektera ….vad är det för knöligt jag har i baken? En blöja!!! Nä fyyy! Och en kateter… usch. Det ville jag inte alls ha.

Någon vänlig själ hade visat mig larmknappen. Den ville jag inte trycka på först. Jag behöver väl ingen hjälp med något?! Men jag fick nytta av larmknappen när jag ville att de skulle ta bort katetern och blöjan. Men kateter skulle jag allt vackert ha så den fick sitta kvar. Blöjan blev jag av med i alla fall … pust!
Jag vet att man lättare kan få urinvägsinfektion när man har kateter men varför hade jag en kateter? Helt onödigt, tyckte jag såklart (besvärligare patient får man nog leta efter).

Ville bli av med katetern

Jag larmade några gånger och tjatade om att bli av med katetern och fick till slut svaret: ”Du kommer kissa på dig för du känner inte när du är kissenödig”.
Haha, då vet ni inte att ni har att göra med superkvinnan som minsann känner att hon är kissnödig – det argumentet funkade inte heller, men skam den som ger sig.
Jag larmade flitigt och beklagade mig.
– Jag tror jag har fått urinvägsinformation.
– Det svider.
Till slut tog de bort katetern och jag avancerade till att få kissa på bäcken. Och jag kände när jag blev kissnödig!!! Jag fick komma på toaletten för att duscha via taklift och toalettstol som de körde in mig på toaletten med. Jag var som sagt fortfarande rätt medtagen men vissa händelser har jag starkare minne av än andra.

Inkontinent kan man bli eftersom förlusten av känsel gör så att man inte känner när man är kissnödig. Dessutom är musklerna försvagade och att hålla sig går inte alls eller går bara lite.

Mer information finns att läsa på många ställen. I vården kan man få stöd och hjälp om och när man drabbas av inkontinens.

Läs mer på 1177.se
Urininkontinens hos kvinnor

Urininkontinens hos män

Hjälpmedel vid urininkontinens

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *