Ett riktigt jobb betyder allt!

Viktoria

 

För två år sedan fick jag besked om att jag fått ett första förstahandskontrakt på min första egna lägenhet i Göteborg.
Detta var två veckor innan min student och jag blev helt omtumlad med känslor. Jag skulle flytta från min mamma, min livboj som jag alltid haft vid min sida. Tankarna gick i ett virrvarr och jag förstod nog inte vilket stort kliv jag tog in i vuxenlivet.

Första nätterna i lägenheten grät jag inombords och jag började förstå att nu måste jag lära mig att klara av mitt liv själv. Jag har alltid varit en väldigt blyg tjej och umgicks nästan bara med mina assistenter och såg inte världen som jag skulle få börja göra nu. Jag var ju inte tjejen som vågade ta för mig i alla lägen och jag var nervös över hur allt skulle bli i framtiden.

Tiden gick och det blev en stor skillnad på mig och mitt liv, jag vågade mer och mer men trots det var jag rädd för att mitt funktionshinder skulle lägga krokben på min väg.
Hösten kom snabbare och snabbare, så var det dags för mitt första möte med mina konsulter och min socialsekreterare på kommunen, ett möte om mig och om hur min framtid skulle se ut. Jag visste ingenting. Då var det augusti. Eftersom jag är funktionshindrad tyckte de att jag skulle gå på dagverksamhet. Jag gjorde ett besök för att se hur det skulle vara. Men när jag typ var där inne tänkte jag att: jag ”dör hellre 100 miljoner gånger än att gå där”!.

Jag fick vänta en månad tills det blev ett möte till och det var både den jobbigaste och en av mina bästa dagar i mitt liv. Finns inga ord för hur mycket jag hatade den här dagen samtidigt som jag älskade den. Jag körde över dem på mötet och jag vann till slut hela skiten.
Jag var på mitt största möte om mig och om att få jobba. Men jag fick inte bestämma själv vilket jobb jag ville ha.

Min stadsdel ville att jag skulle börja på daglig verksamhet, något som stadsdelen skulle betala. Jag behandlades som en tjej som inte förstår någonting. På dagverksamheten blev jag som ett dagisbarn där mina tjejer (assistenter) lämnade och hämtade mig. Det är så fruktansvärt lågt.  Mina tjejer kände som att de var min mamma eller pappa som att lämnade mig på dagis. Jag kände mig som ett stort barn. Jag var så trött på att bli behandlad annorlunda.

Jag slussades runt i olika verksamheter hela hösten. Jag orkade inte gå upp på morgonen. Den 5 november skickade en kompis en tipslänk om ett jobb på Mamas Retro, ett socialt företag som säljer secondhand-kläder, leksaker med mera. Jag kollade upp tipset och jag fastnade för jobbet. Hehe, Jag fick se min dröm gå i uppfyllelse och att drömmen blev sanning.

December. Dagarna gick det långsammaste jag någonsin varit med om, så som klockan var stilla för alltid och orden var inte klara för mig. Tiden gick långsammaste på hela jorden.
Jag visste ingenting, det var så mörkt.
Så mörkt så det var inget ljus i mitt liv.
Jag bara såg mörkret och allt negativa med samhällets resurser och hur Sverige behandlar oss rörelsehindrade. Hur samhället behandlar många andra och mig i funkislivet då och nu.

Funktionshindrade och dagliga verksamheter växer och växer mer och mer, men sluta! Stanna upp Sverige, och lyssna på oss! Låt oss tala om hur vi vill har det istället för att låsa in oss i ett utanförskap i samhället. Jag vet hur de känns att vara uthängd, jag har varit med om det.
Det börjar i skolan, då man börjar på särskolan och är särelev.
Det säger allt. Bor man i en kommun måste man ha särbetyg och daglig verksamhet. I Sverige får man inte jobba som en vanlig hen.

Att frysa ute många innebär att man inte platsar någonstans, bara i ett fack där Sverige och kommunen kör ihop sig. De bestämmer särbetyg och vad man ska praktisera och jobba med när man blir äldre. Den regeln är en skam. När man går i det vanliga gymnasiet och är en vanlig person, så får man bättre betyg och inte särbetyg. Då kan du också söka in på högskolan direkt eller få ett jobb efter gymnasiet.
Men vi får jobba upp oss och försöka hitta genvägar till jobb. Jag tycker faktiskt Sverige är hemskt och vill att det ska ändras nu nu nu!

När kommunen har satt oss på särjobben så blir vi utanför och det gör dem säkert nöjda.
Jag vet hur det känns, för jag har varit där i samma situation. Men jag har vunnit över alla: kommunen, myndigheter och politikerna som bestämde mina dagliga verksamheter. Jag vann över dem! Jag kämpade tills jag fick jobbet, i en annan stadsdel.

Idag ett år senare är jag mig själv i alla lägen och jag kan faktiskt skryta att jag är världens gladaste och lyckligaste på jorden. Jag vann och jag är så stolt att jag inte fattar det! Jag är så mållös, det finns inga ord på hur Mamas Retro och Fri design betyder för mig. Allt!

Det finns inga beskrivningar över hur ett år kan bli verklighet. Det här året är det bästa året i mitt liv, allt har blivit sant och det känns overkligt. Jag har utvecklats i min takt och det är ni runt om mig vill jag tacka, tacka tacka för att utan er är jag ingenting, ni betyder allt.

Jag har blivit mer aktiv i andra organisationer och jag har förstärkt mitt självförtroende. Men det är inte allt. Man ska våga sig på nya äventyr och saker, och det är nog det bästa som har hänt mig. Att Våga! Jag är världens starkaste tjej, skryter jag.

 

14 svar på ”Ett riktigt jobb betyder allt!”

 1. jag såg allt du hade skrivit. Undrar varför vill du ej jobba på dagligverksamhet? Jag jobbar 50% på daglig verksamhet och 50% på ett vanligt företag. Orsaken till det är att jag först skulle börja på daglig verksamhet för jag ej skulle klara mig så bra själv o ej har en vanlig utbildning. Sedan ville kommunen ATt alla som och som dom känner skulle klara av ett vanligt arbete. Skulle säga till dom var dom skulle vilja jobba någonstans o med för något. Då valde Jag ett företag. Trivs där bra med mina arbetskollegor. Men ibland är det mycket stressigt. Det klarar ej jag. Då behöver jag en lugnare arbetsplats att gå till ibland. Då sa jag vilket dagcenter som jag ville vara. Det är ett hunddagis. Vi har 2 hundar. Vi jobbar även Pä kommunen med posten. Vi går promenader o gör datajobb o pappersjobb. Det är roligt. Mitt liv är som bäst just .

  1. Hej! Tack för din fina kommentar! Grattis! Vad kul att du jobbar på en arbetsplats där du trivs bra med! impad är jag! Jag älskar Mamas Retro. Jo Jag jobbar också på en daglig verksamhet . Det ger mig allt där fast jag vill ha ett riktig arbete och lön som på en secondhand, h&M, Gina Tricot eller några modebutiker jag gillar eller Mamas Retro där jag varit i två år nu. Det är så många tusentals utsatta pga. sitt funktionsvaration idag. Och det är skam, skamig, skamigaast idag i Sverige! Jag tycker det är oacceptabelt att Sverige sjunker ner till botten när det finns funktionshindrade som aldrig jobbat och står hemma och bara väntar!

 2. Blir så glad när jag läser att du har kraft och hittade på egen hand ditt dagliga jobb. Men blir lite ledsen närvjag sedan ser att även du faller in i fördomar , De som jobbade i daglogversamhetvvilka arbetsuppgifter hade dom var det dessa du kände var meningslösa . Eller var det något i de personer som jobbade där , enkelheten i de momenten kanske var meningsfulla för dem gav glädje på sin nivån. Som stridande förälder till en av dessa känns ditt omdöme onödigt , kritisera gärna dina handläggare som borde sett dina förutsättningar i samrådmed dig däri ligger det . Men fall inte in i fördomar om utvecklingsstörda du med du är för bra för det strid hellre för alla människors lika värde . Du har förmågan , lycka till detta är inget påhopp utan mer en tankeställare till dig , mvh mamma till särskilda barn

  1. Hej! Jag skriver ju utifrån mina upplevelser och tankar och ser inte alls ner på dem som är utvecklingsförsenade! Jag har själv en lindrig utvecklingsförsening. Och ja jag har kritiserat mina handläggare. Därför har jag den sysselsättning jag har idag. / Viktoria!

 3. Hej Jag heter Marlene Engström och har också en cp-skada.
  Jag är 36 år och har inget jobb pgr min funktionsnedsättning.
  Daglig verksamhet är inget för mig. Det passar inte alla med dagligverksamhet Idag har de flesta dagliga verksamhet dåligt ryckte. En plats där man får vara om man inte duger till något annat. Så är det tyvärrr för mig och många fler. Marlene Engström
  Jag jobbar med att hitta en bra sysselsättning för mig.

  1. Hej! Tack för din fina kommentar! Jag blir så arg på att din kommun inte gett dig jobb som är meningsfullt. Kämpa på och lycka till!
   Kram Viktoria

 4. Viktoria, din berättelse går verkligen rakt in i hjärtat. Den innehåller så många dimensioner, men i grund och botten handlar det om en enda sak. Människovärde. Lycka till med jobbet och allt annat som hör livet till. /Susanne Sidén, VD Frösunda Omsorg.

 5. Hejsan! Skulle du kunna tänka dig att vara brevkompis med någon som skulle behöva lite stöd? Du får jättegärna skicka ett mail till mig så kan jag berätta mer! 🙂

  1. Hej!
   Tack för din fina kommentar!
   Ja, det kan jag vara om hen vill ha stöd DET ÄR KLART!!
   Jag kontaktar er ikväll. 🙂
   Ha det så bra!
   Kram Viktoria

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *