Balans, viktigt för mig…

Jag har förstått att min bipolära sjukdom passar  bäst  ihop med balans kring mina vardagliga aktiviteter och med mycket i livet.  Det gäller allt från mina aktiviteter/sysselsättningar till sömnen och mängden som jag utför och i vilken takt ( gas och broms) .

För mig är det viktigt med återhämtning och att den blir av bra kvalitet. Då tänker jag inte enbart på sömn , utan även på mer stillsamma aktiviteter, som jag ändå just blir återhämtat  av till exempel att se på tv, läsa en tidning eller en bra bok.

Det har hänt att  jag varit så utmattad att sömn har varit det enda rätta under dagtid, nuförtiden försöker jag ändå undvika detta eftersom det skapar mer obalans i  dygnsrytmen än vad det ger.

Det finns fler områden kring balans som jag upplever som viktiga för mig att just hålla en balans kring.
T.ex. maten , motionen och vikten.

Känns för min del som att alla delar kring balansen i vardagen hänger samman i en ganska skör tråd fortfarande, men den blir starkare ju mer jag jobbar på det. Tror tyvärr att jag alltid kommer ha ett visst mått av skörhet kvar trots framgångsrik medicinering och så vidare. Så för mig är det också viktigt  att hålla mig till den balans som jag har skapat för att inte börja må dåligt igen.

En annan sak som har varit A och O för min balans är att följa min läkares medicin ordination. Av flera anledningar . När jag var tonåring slarvade jag mycket med medicineringen vilket resulterade i att läkaren trodde att jag tog medicin som jag inte tog och den kunde heller inte utvärderas.  Det var inte särskilt bra. Minns att jag mådde väldigt dåligt under den perioden.

Har du erfarenheter eller råd/ tips kring vikten av balans och psykisk ohälsa/ bipolär sjukdom? Kommentera gärna!

Vill du läsa mer?

https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/bipolar-sjukdom/

https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Tema/Psykisk-halsa/

/Malin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *