Min sjukdom i vardagen…

Förr, under många år tog min sjukdom som nu är diagnosticerad som bipolär ospecificerad en betydligt större plats i vardagslivet jämfört med idag. Det känns tråkigt att tänka på, samtidigt som det känns bra att det är bättre på många plan idag.
Då kan man undra vilka områden i vardagen som jag upplever tidigare begränsats av sjukdomen men som nu är bättre :

Sömn:

Börjar med sömnen eftersom jag tror den ger förutsättning inför mycket annat i vardagen. Min sömn har under långa perioder varit nästintill obefintlig vilket har resulterat i att det har varit svårt att hålla rätt dygnsrytm nästa dag.

Ångest:

Ångest, sådan som kommer närsomhelst är inte välkommen och är enligt mig väldigt handikappande. Fick även ångest inför att få ångest , min psykolog berättade att det kallas förväntansångest.

Hypomani:

Ibland , under perioder var jag så uppe i ”varv” det kunde gälla ett projekt, skolarbete, eller så blev ett mindre projekt alldeles för stort, så jag hade svårt att varva ner. Har också hänt att jag spenderat för mycket pengar , under dessa perioder, något som jag sedan fick ångra så bittert. Jag liksom ” fastnade” på den högsta växeln. Detta brukade oftast sluta med en ” krasch” i form av depression.

Depression:

Är det som  jag har haft mest problem /bekymmer med i livet ibland under längre perioder. När jag har varit deprimerad har jag drabbats av att jag känner mig mycket låg, tappar intresse för saker som jag tidigare tyckt varit kul. Jag brukade också tappa aptiten.

Idag…

Jag är så glad att samtliga områden som jag räknat upp har blivit mer stabila hos mig,  mår så mycket bättre , under de två senaste åren. Visst jag har kortare svängningar emellanåt, men nuförtiden ” fastnar” jag  liksom inte i något av lägena depression eller hypomani. Har funderat . För mig tror jag det har det berott på följande:

  • En medicinsk behandling som fungerar för mig.
  • Kontakt med vuxenpsykiatrin.
  • Har fått bra information om min sjukdom
  • Har hittat min balans

Så nu hoppas jag att det fortsätter såhär!

Kommentera gärna..

/Malin

 

Vill du läsa mer?

https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/bipolar-sjukdom/

https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Depression/

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *