Behandling, terapi och mediciner fram till och efter min bipolära diagnos

Kanske just eftersom jag har haft relativt allvarliga/svåra problem, samtidigt som det länge varit svårt för läkare att ställa en exakt diagnos,  (den har ju ändrats några gånger), så har jag också provat många sorters behandlingar. Vissa mer eller mindre lyckade för min del.

Behandling/Terapi

 • Den allra första terapin jag fick var KBT (Kognitiv Beteendeterapi) mot mina tvångstankar/ tvångshandlingar. Minns särskilt mina ”uppgifter” som jag fick att utföra hemma . Det kunde vara olika sätt för att bryta mitt mönster kring tvångshandlingarna. Fokus låg mycket på att vara i nuet. Minns att jag tyckte om KBT väldigt mycket och det är något jag känner att jag fortfarande har nytta av.
 • Behandlingshem: Jag var ca 3 år,  på 2 olika behandlingshem . Kändes bra då,  också bra med en psykologkontakt som var knuten dit. Det jag kan tycka är synd när jag tänker på den tiden nu är att det var så fin hjälp men jag mådde så dåligt när jag var där så jag kunde inte ta emot detta på det sätt jag hade önskat. Var mycket trött hela tiden.
 • Psykoterapi: Har jag gått i några gånger nu, och för mig har det börjat kännas viktigare att jag
  ”klickar” relativt bra, mer än vad jag först trott hade behövts. Jag ska ju ändå känna ett visst förtroende så att jag kan berätta personliga saker om jag behöver.
 • Bildterapi: Har även provat bildterapi, meningen var att utrycka sig och kommunicera via bild men det blev nästan ett stressmoment för mig istället , jag började fokusera för mycket på hur mina bilder blev/såg ut och jag är/ upplever mig inte bra på att måla men hade jag kunnat ” släppa” den tanken hade det varit en perfekt terapiform.

Mediciner:

 • Antidepressiv medicin:  Fick jag då jag i långa perioder varit väldigt deprimerad. Har fungerat ”lite sisådär” för mig. Fungerade först,  sedan avtog det, för att sedan sluta att fungera.
 • Stämningsstabiliserande medicin: Har jag haft ett tag, det verkar utjämnande på  toppar och dalar i mitt mående.
 • Antipsykotisk medicin: Detta har jag fått utskrivet lite som en ”förstärkare” för att stämningstabilisera mitt mående, i låg dos.
 • Medicin innehållande litium: Valde min läkare åt mig då jag fick min bipolära diagnos. Verkar förebyggande mot mina maniska och depressiva episoder.
 • Ångestdämpande medicin: Är just vad det heter, en medicin som dämpar min ångest.

Vad har hjälpt mig bäst?

När jag blickar tillbaka på den behandling jag har fått genom åren,  är jag glad att det äntligen känns så rätt,  även om vägen har varit krokig fram till denna behandling. Det som för mig sammanfattningsvis fungerat bäst är KBT , psykoterapi och min nuvarande medicinska behandling. Jag har således  stor nytta av både mediciner och terapi.

Vill också understryka att vad som fungerar med mediciner/ behandling är ändå individuellt , andra med bipolär sjukdom kanske inte alls får samma medicinering/ behandling som jag. Vad som passar mig bäst passar kanske inte någon annan bra.  Det jag har skrivit ovan beskriver och samanfattar mitt fall.

Kommentera gärna!

/Malin

Vill du läsa mer?

https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Behandlingar/Psykoterapi/

https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/bipolar-sjukdom/

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *