Resans lärdomar…

Att leva med en sjukdom som bipolaritet är och har förstås många gånger varit jobbigt. Men jag känner att  jag har fått en del erfarenheter under resans gång. Jag har också lärt mig en del om mig själv och min sjukdom som kommer vara ”viktigt att ta med mig i framtiden”.

Vad behöver jag för att må bra?

• En samtalskontakt inom vården så att jag kan ”ventilera” mina tankar.
• Balans i livet , mat, motion , mediciner, ekonomi
• Rutiner  och kontinuetet t.ex vara i ett sammanhang  såsom på min arbetsprövning, betyder mycket för mitt välmående och det känns som mina dagar har fått en”mening”.
• Delaktighet, få känna gemenskap
• Medicinering- en medicin /mediciner som fungerar för mig
• Mina projekt- små som större (sysselsättning) , få göra saker som jag ”brinner” för.

Har känt att punkterna/områdena ovan behövs i mitt liv och hör ihop på ett eller annat sätt.  Går inte att ersätta det ena med det andra utan jag behöver alla, fast kanske i olika mängd och vid olika tillfällen för att må bra.

Stresskänslighet

Har ju också fått kunskap om  hur jag är och hur jag fungerar under mitt sjukdomsskov jämfört med under de bra perioderna. Det som verkar vara en gemensamt faktor för hur jag är när jag inte befinner mig i ett skov och vad som ibland verkar bidra till ett skov, hos mig är min stresskänslighet.  Jag är en väldigt stresskänslig person. Kunskapen om att jag är just detta är bra , då kan det lättare förebyggas,  även om det är svårt.

Känslig

Är även en skör och känslig person. Minns någon som sa att jag nästan ”har känslorna utanpå”.  Detta med skörhet / känslighet kan bli jobbigt men jag ser det som ett mynt med två sidor. Att vara känslig kan ju även innebära att man kan ha lättare till alla sina känslor, alltså inte enbart negativt.

Trötthet

Min brist på energi är något som påverkar mig ganska mycket eller kanske snarare begränsar mig. Jag får ibland  planera min lediga tid efter mängden energi jag har kvar och det är oftast ganska lite. Önskar jag hade mer energi.

Som sagt kunskapen och erfarenheten om mig själv efter många år med denna sjukdom bär jag med mig , vilket är viktigt och bra.

Kommentera gärna!

/Malin

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *