Det närmar sig jul…

Idag är det den 2a advent , det är med andra ord 15  dagar kvar till julafton.
För mig är julen, dagarna innan julafton , en härlig tid men själva julafton innebär ofta ångest. Varför? Jo därför att  julafton liksom många andra högtidsdagar brukar alla i släkten samlas och fira ihop. Något som känns dubbelt, tycker mycket om mina släktingar men när alla är samlade på ett och samma ställe känns det ibland helt enkelt för mycket. Jag får symtom på ångest och det blir extra jobbigt om jag inte skulle ha möjlighet att gå ifrån firandet en stund.

Något som jag tycker är skönt är att min familj alltid har varit öppen med släkten om min sjukdom och mina svårigheter från start. Inga hemligheter.
Det innebär en ökad förståelse om jag t.ex. skulle behöva gå iväg en stund och vara ensam för att senare återvända till gänget med ” ny kraft”.

Det är just det, att vara bland mycket folk och samtidigt inte ha någonstans att ta vägen om det skulle behövas som jag har svårt för. Ett begränsat utrymme. Som t.ex. en fullsatt tågkupe.
Jag drabbas av tunnelseende, yrsel och vill bara fly från situationen väldigt fort.

När det var som värst minns jag att jag t.o.m. fick lov att äta ensam. Tyckte det var jobbigt att äta med andra. Numera fungerar det bra.

Känns som att en hel del har gått framåt vad gäller min sociala fobi ,medan annat  med den är ungefär kvar i samma situation. Tycker tillexempel fortfarande det är jobbigt att handla då det är mycket folk , så är jag alltför trött eller stressad undviker jag faktiskt tider på dygnet då det är så. Annars vill jag ändå utmana mig själv ,  då åker jag tillexempel  och handlar fast det kanske tar emot lite.

Är som vanligt lite orolig för denna julafton. Återkommer med uppdatering från själva julafton …

Kommentera gärna…

 

Vill du läsa mer?

https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Social-fobi/

 

/Malin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *