Att få sin diagnos

Person hoppar från brant klippa ned i havet Bilden till detta inlägg illustrerar hur jag kände det att få min diagnos. Man hoppar ut i något främmande och okänt och man kan bara hoppas på att man kommer ner lugnt och säkert. Jag fick träffa en läkare på vuxenpsykiatriska mottagningen som ställde många frågor till mig. Jag fick frågor som….

Har du någonting i ditt liv upplevt att du inte varit ditt normala jag och…..

…. du mådde så bra eller var så överaktiv att andra inte tyckte du var dig lik, eller du var så uppåt att du ställde till med problem för dig själv?

…..du var så irriterad att du blev högljudd eller skrek åt människor, började gräla eller blev våldsam?

… du kände dig mycket mer självsäker än vanligt?

… du sov betydligt mindre än vanligt utan att det påverkade dig?

… du var mycket mer pratsam eller pratade fortare än vanligt?

… tankar rusade i huvudet eller du inte kunde hejda tankeflödet?

… du var så lättdistraherad av händelser omkring dig att du hade svårt att koncentrera dig eller vara fokuserad på en uppgift?

… du hade mycket mer energi än vanligt?

Källa: Screening för bipolaritet – MDQ

När jag svarade på frågorna så var det ett JA på alla frågor. Jag förstod med hjälp av frågorna att detta var något och jag blev presenterad för diagnosen bipolär.

Bipolär sjukdom kallas ibland även manodepressiv sjukdom och innebär att man i perioder är antingen manisk eller deprimerad. När man är manisk kan man förlora omdömet och bete sig på ett sätt som skapar problem när det gäller till exempel relationer, arbete och ekonomi. När man är deprimerad kan allt kännas svårt och man kan förlora livsglädjen. Mellan perioderna av sjukdom brukar man må bra och kan ofta leva som vanligt.

Källa: Bipolär sjukdom, 1177 Vårdguiden

Det var som att få sanningen uppläst för en och härifrån startade nu en resa där jag skulle lära mig hantera denna sjukdom.

Människa på klippa tittar på utsikt

3 svar på ”Att få sin diagnos”

  1. Hej mitt namn är frida jag fick min diagnos bipolär typ 2 för 3 dagar sen. Har börjat med litium från dag ett. Jag känner mig låg och har ångest. De står inte att detta kan va någon biverkning så tänkte fråga dig om du kände samma sak när du började med dina tabletter om du använder någon form av litium.
    Tack på förhand!

    1. Hej!
      Jag ska skriva ett inlägg om mina mediciner och ta upp din fråga. Jag har ätit Litium i ungefär ett halvår. Jag äter en till medicin som heter Sertralin vilket hjälper mot bland annat ångest… Jag tyckte inte Litium hjälpte mot ångest. Det bästa är att du berättar om läget för din läkare så får du den bästa hjälpen och kanske en kompletterande medicin. Men som sagt prata med en expert i ämnet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *