Chanel no 5

En tidigare kollega till mig var av den bestämda uppfattningen att dyrare parfymer inte påverkade mig lika mycket som billiga.

Hon reagerade nämligen själv på vissa parfymer, men inte alla.

Hon pratade om “lätta” dofter och “tunga” dofter och tyckte själv att de “lätta” dofterna gick an medan de “tunga” gav henne huvudvärk.

Att jag skulle reagera på både “lätta” och “tunga” dofter köpte hon inte alls.

Att jag dessutom skulle reagera på dyra och exklusiva parfymer var otänkbart.

Jag försökte förklara att det var ju skönt för henne att hon bara reagerar på “tunga” dofter men tyvärr så reagerar jag även på de hon kallar “lätta”.

“Nej, Frida, jag vill inte diskutera det här. En parfym som till exempel Chanel no 5 innehåller inga kemikalier och det finns ingen risk att någon skulle må dåligt av den. Du får tycka som du tycker, men såhär tycker jag”.

Det kanske kan låta som om denna människa var exceptionellt obildad och unik med sin åsikt. Tyvärr har jag mött betydligt fler som för liknande resonemang. Som tycker sig själva veta vad jag rimligen borde tåla och inte.

Som tycker att en produkt är oparfymerad. Inte för att den är det, utan för att de tycker det. Som tycker att någon annans parfym ger dem huvudvärk men att deras egen parfym inte gör det. Som därmed tycker att ifall de tål sin egen parfym, så borde jag också tåla den.

Som tycker att de har ju använt med den här doften i åratal och det har aldrig varit några problem för dem. Som tycker att de kan avgöra vad jag tål och inte, vad jag reagerar på och mår dåligt av.  

Som om det handlar om tycke och smak. Som om det handlar om åsikter. Deras åsikter.

Kvinna med linne med texten "Chanel no 5" slår mig i ansiktet med boxarhandskar. Ena boxarhandsken står det "tunga dofter" på och den andra boxarhandsken står det "lätta dofter" på. Kvinnan säger "Lite får man faktiskt tåla!"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *