För Melania, för Chris.

Sitter i kyrkbänken under kärlekens högtid, pingsten, och är arg. Sen i torsdags har jag kastat arga blickar kring mig för det var då nyheten om att Melania och Chris blev misshandlade på grund av att de vägrade kyssas inför en grupp killar. För att de vägrade låta sin kärlek bli exploaterad. För att de vägrade låta sig utnyttjas av ett gäng grabbar. Jag blir arg för att det fortsätter hända – det ständiga hotet om våld och homofobi.

Fick jag chansen att berätta för alla om hur många av oss som behandlats förkastligt på grund av synen på vad sexualitet ska betyda, genom århundraden fram till idag, så skulle jag. Skulle inte tveka en sekund. Om jag kunde så skulle jag ta din hand, bett dig sitta ner och berätta för dig om all skam, alla orättvisor och allt svek. Om alla knytnävsslag, alla bögknackningar och om alla mord. Jag skulle berättat för dig om nazisttysklands koncentrationsläger på 40-talet och jag skulle pekat på platserna där den rosa triangeln fick representera oss. Sen peka på dagens koncentrationsläger i Tjetjenien där vittnen berättar om hur de våldtagits med taggtråd. Jag skulle presentera dig för en cancersjuk vän här hemma i Sverige som är i akut behov av blod i ett land där regler gör det näst intill omöjligt för homosexuella män som jag att lämna blod. Den hjälplösheten är svår.

Jag skulle berätta för dig att det som hände Melania och Chris i torsdags, drabbar oss alla. Rädslan, ilskan. I några av oss väcks också en önskan om att beskydda, peka på att det händer oavsett vilket år du utbrister! Det ska inte stanna vid “Men herre min ge? Nu? 2019? Seriöst?!” som det så ofta gör.

Med det här sitter jag. En person. Robin Paulonen, inte vidare känd för något och är heligt arg. Så plötsligt tillfrågas jag om att en gång i veckan skriva för 1177. Så jag försöker. Jag försöker följa Marsha P Johnsons exempel. Hon som reste sig upp och ropade när alla ville tysta henne. Jag skriver.

För Melania, för Chris.
Jag ser, jag minns och jag står upp för oss.
Din tur – Vad gör du?


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *