Bögblod och bryderier

Blodbrist på blodbanken och när blodbussen parkerar utanför universitetet går jag in och fyller in en blankett. En rund sköterska ler glatt och kollar igenom mina svar. Ser att jag fyllt i rutan som visar på att jag är homo. Hon ser bekymrad ut. Sen förklarar hon.

En blodgivare som precis har träffat en ny sexpartner får av smittoskäl inte ge blod. Efter att tre månader har passerat är det fritt fram för bloddonation igen – ja, om du inte är en man som har sex med män, förstås. Då gäller helt andra regler.

Två män som lever i en långvarig sexuella relation måste alltså leva i celibat i ett helt år om någon av dem ska tillåtas donera blod. Motiveringen till den stora skillnaden i karenstid är att andelen hiv-positiva är fler bland män som har sex med män än bland övriga befolkningen, samt att de löper större risk för blodsmitta.

Men håll i hatten här kommer något  – motsvarande karenstid för heterosexuella  är anpassad efter den tid det tar för dagens medicinska tester att detektera hiv-virus i blodet.

Jag ringer GeBlod och frågar hur jag ska förhålla mig till det här som homosexuell man som vill lämna blod och det blir tyst i luren. För det är svårt att svara på.  Till slut kommer svaret från personen på andra sidan luren; ”Ja, vad ska man säga. Det är en gammal regel och vi kan inte garantera att testerna funkar samma på allt blod.”  Som om mitt blod tillhör något annat än en människas.

Mitt bögblod kan inte testas som heteroblod.
Mitt bögblod får inte ges till någon annan.
Mitt bögblod.

En video jag gjorde för att belysa tjetjenien offren. Men tyckte den passade här med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *