Har du barn?

Är det egentligen okej att ställa den där till synes oskyldiga frågan – ”har du barn?” Eller är det bättre att låta bli? Här delar jag med mig av min syn på saken.

Att som ofrivilligt barnlös mitt under försöken att bli gravid få den frågan kan för många vara oerhört känsligt och väldigt ångestladdat. När någon frågar: ”har du barn?”, är det som att de ber att få bli insläppta i den barnlösas mest intima rum, ända in i sovrummet. Det är särskilt svårt att få den frågan om man, som de allra flesta, inte är öppen med sin barnlöshet. Man vill inte bli påmind om det som ändå upptar ens tankar större delen av dygnet – infertiliteten, försöken, misslyckandena. Man är också rädd för följdfrågorna som oundvikligen kommer när svaret blir ”nej”. 

Har du barn?Problemet med att få frågan är att de flesta som frågar inte nöjer sig med ett enkelt ”nej”. Sanningen är att de flesta som frågar inte ens är beredda på att svaret kan bli något annat än ”ja”. Så det första jag tänker är att om du ställer frågan måste du vara beredd på att svaret kan bli nej och veta hur du ska reagera på det. Blir svaret nej – fråga då inte direkt ”vill du inte ha barn?” utan hellre ”vill du prata om det?”

Jag förstår att du är nyfiken, men i ärlighetens namn tycker jag faktiskt inte att du alls behöver ställa frågan. Om du inte vet om personen som sitter mittemot dig har barn eller inte, så känner ni förmodligen inte varandra särskilt väl. Fråga något annat istället, som: Vad har du för intressen? eller Vad tycker du om att göra på fritiden? Om personen har barn garanterar jag att det då inte dröjer många minuter innan du har fått reda på det. För i stort sett alla som har barn berättar mer än gärna om dem och de är ofta en stor del av fritiden. Och har personen inte barn och inte vill prata om det, så har du erbjudit en utväg.

Måste du ändå tvunget fråga – gör det inte vid fikabordet på jobbet, på konferensmiddagen eller på glöggminglet hos gemensamma vännen. Vänta tills ni är på tu man hand. Det kan faktiskt hända att personen du frågar börjar gråta…

Har du barn?Känner du däremot den andra personen väl och redan vet att han eller hon inte har barn, men inte varför, då tycker jag att du försiktigt kan fråga. Men återigen, välj rätt tillfälle. Det är inte säkert att din vän vill prata om det, men då kan du säga att du finns där och gärna lyssnar om/när han eller hon vill prata.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *