Hjärt-Lung med Anna-Clara Collèn!

skog2Nu vill jag gå tillbaka till det tidigare inlägget och berätta lite om föreläsningen som vi var och lyssnade på. Den var på riksförbundet Hjärt-Lung i Göteborg. Det var en medlemsföreläsning och jag kan tippa på att vi var omkring 20 personer där, med en mängd olika bakgrund. Anna-Clara började med att presentera sig själv. Att hon arbetade på Östra Sjukhuset som överläkare och chef på strokeenheten. Hon berättade även att hon har följt upp en 40 år gammal studie. Där man har tittat på gravida kvinnor som har haft högt blodtryck under graviditeten och de som har haft ett normalt blodtryck. Dessa kvinnor har man då idag undersökt med en mängd olika metoder för att slutligen se hur de mår nu. Intressant studie som jag även fick 1 exemplar av.

Hon nämnde en del kring blodtrycket och vikten av att ha det under kontroll.

Bara i Sverige så går 2 miljoner människor med ett för högt blodtryck, det är 27 % av den vuxna befolkningen. Det är lika vanligt hos kvinnor som hos män. Blodtrycket ska helst mätas sittande och det är viktigt att det sker i hjärthöjd.

Hon förklarade även varför ett högt blodtryck (hypertoni) uppstår och att man delar in det i essentiell eller primär blodtryckshöjning. Det är den vanligaste formen (95 %) här räknar man in flera olika bidragande orsaker såsom kön, ärftlighet, stress, övervikt, matvanor och hög alkoholkonsumtion

Sedan har vi den sekundära blodtryckshöjningen (hypertoni) som de resterande 5 % råkar ut för. Här bär man ofta på en underliggande sjukdom exempelvis njursjukdom eller hormonella störningar(t.ex. sköldkörteln) P-piller kan också vara orsaken till sekundär hypertoni.

Blodtrycket stiger med ökande ålder. Högt blodtryck(hypertoni) är den vanligaste orsaken till tidig död. Hon berättade även en del om hjärtinfarkt och förklarade lite kring de olika typerna av aortadissektion.

Hon hade även gott om utrymme för de frågor vi hade och svarade gärna på dessa.

Sist men inte minst så fick vi några goda råd på vägen:

  • Vikten av fysisk aktivitet minst 30 min/dag
  • Äta mer av lax, rotfrukter tänka på tallriksmodellen.
  • Motverka övervikt- varje kilos nedgång minskar blodtrycket.
  • Se över alkoholvanorna.
  • Rökstopp.

Kort och gott en föreläsning som täckte flera viktiga områden.

Och en duktig föreläsare som var givande att lyssna till.

Väl mött/ Ingrid

Mer att läsa här:

Riksförbundet HjärtLung

Högt blodtryck

Hjärtinfarkt

Så undviker du hjärt-kärlsjukdom

Ett svar på ”Hjärt-Lung med Anna-Clara Collèn!”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *