Donationsfrågan!

IMG_1692

 

Ibland ställs vi inför svåra val och måste ta beslut som vi kanske inte helt känner oss säkra på. För att underlätta för våra anhöriga så är det bra att vi själva tar de besluten under tiden vi fortfarande är vid liv. Vi syskon var eniga om vårt beslut och det är viktigt att det är så. Ett val som måste kännas rätt.

 
Det är svårt att tala om donation med all rätt. Det känns nästintill osmakligt för man vet inte hur mottagaren reagerar. Så mycket enklare hade det varit att säga: det var min systers önskan att donera sina organ. Det är jobbigt med tvivelaktiga tankar, man vill ha klarspråk för att gå vidare.

Vi var inte helt säkra på vilka organ som var aktuella och förstod att det inte är helt okomplicerat, mycket som ska klaffa in mellan donator och mottagare.
Glädjande att en man i hennes ålder idag mår bra med hennes lungor och de var i ett fint skick. Så hon andas vidare….. någonstans i Sverige.

 
Lite imponerande då de söker matchning till organen. De söker först i närområdet i detta fall i Västra Götaland regionen, sen kollar de vidare i hela Sverige, sen i Norden och även ut i Europa. Tydligen ett stort samarbete länder emellan. Tydligen lång väntetid på lungor. Många som avlider innan det hittas någon donator. I stort sett alltid så blir det träff i Sverige, men det innebär också att organen alltid får en mottagare någonstans.

 

Jag får en viss tankeställare kring frågan om jag själv var i behov av ett livsuppehållande organ. För mig känns det då också rätt att ge.
De som jag har talat med nu säger att det är fint och de flesta är för donation.
Jag tänker under dessa månader som jag bloggar försöka ta itu med allt det där som man alltid skjuter upp. Det är bland annat att registrera mig på donations registret.

 

Mer att läsa här.

Donationsregistret Socialstyrelsen

MOD – Mer Organ Donation!

Organdonation – 1177.se Vårdguiden!

 

IMG_1247

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *