Nu är det fest!

Värmeböljor och svalkande bad vid båten i vår hemmahamn.

Nu kör jag igång igen efter lite uppehåll från bloggskrivandet. Det går bra att läsa om mig i ”presentationen” längst ned på sidan. Gå gärna in och berätta själv om hur du tänker kring det jag skriver – det gör du genom att skrolla längst ned på sidan, ibland får du klicka på rubriken för att kunna hitta kommentarsfältet längst ned.

Dessa dagar när värmen når upp till 30 grader inomhus och 25 grader på nätterna försöker vi utnyttja vår segelbåt väl. Fem minuter tar det till båten med bil. Vi åker dit i olika omgångar under dagen då jag jobbar hemifrån. Men idag fick jag nöjet att åka iväg till båten och jobba i lugn och ro och fick gjort lite viktig research. Sara och Bernt jobbar på bra med till exempel tvätt och matlagning hemma.

Men de har också suttit vid datorn och ”lekt”. De har fantiserat om allt möjligt och med rim skapat små roliga strofer då båda två älskar detta. Sambon har spridit sin passion av ord, dialekter och språk till Sara genom just lek. De skrattar hej vilt här hemma, båda två, Sara kiknar av skratt. Och lär förstås. Jag har haft en annan ingång till språket – musik och poesi – som är min passion. Vilken är din passion här i livet ? Vad älskar du? Det vi älskar brukar spridas som ringar på vattnet till våra nära och kära…

Innan midsommarhelgen fick vi vara med om det fantastiska i att Sara har börjat läsa, och med stor lust! Ganska överraskande faktiskt, att hon i bilen, när sambo inte kunde hjälpa henne, var tvungen att själv läsa sina egna SMS. Vilken glad sambo och dotter som kom hem och berättade detta för mig. Vilken riktig fest!

Först bokstaverar hon och sedan formar ordet. Ord för ord. Sedan har vi våra älskade böcker som hon kikar i, hon bokstaverar snabbt och sedan formar ord, självklart kräver det ett stort ordförråd och att vi har sett till att hon har fått vara i stimulerande och ”pratiga” miljöer. Men nu har hon även börjat läsa av ord utan att bokstavera innan. Så häftigt. Ordspråket det man sår får man skörda passar givetvis in kring denna erfarenhet, det krävs lite tid bara och en hel del annat… (det står om det i mina tidigare bloggar)

Jag har i och med att vi har vår båt fått möjlighet till att jobba hemma i lugn och ro vid mina pianon och med mina elever eftersom familjen har kunnat åka till båten och känna sig hemma där, samt njuta av bad och sol, fixa mat och vila. Att bo i en liten stad har också sina fördelar då gamla klasskompisar till Sara dyker upp titt som tätt och ropar ”Sara! Hej!” och går fram och frågar hur läget är och där Sara får berätta lite nyheter om sig själv.

Ytterligare lite festfeeling… Kläder. Kläder är så kul! Igår när jag och Sara var tillsammans under den heta eftermiddagen tog jag tillfället i akt att tillsammans med henne gå igenom garderoben. Eftersom Bernt är den som har haft ett större ansvar för Sara detta år inte har riktigt koll på klänningar, kjolar och urringningar har det blivit det säkra före det osäkra, gråa shorts och vita T-shirts. Jag jobbade mig igenom garderoben systematiskt med Sara då sambon var vid båten och svalkade av sig. Hennes garderob var fylld av kläder i en salig röra, tyckte jag. Men hon har full koll på vilka kläder som är sköna och använder också dessa plagg, oftast bomullsplagg. Min uppgift blir att utmana henne och istället för vita och gråa kläder testade vi hennes fina sommarkläder som lyser upp tillvaron något mer och som gör att hon också lyser upp. Kläder är märkligt, de fyller ingen annan funktion än att skyla över våra kroppar i tid och otid och skydda från yttre faror som kyla, regn och sol, men ändå så sitter så mycket status i kläder. Hur har det blivit så genom århundradena? Likväl så är jag dubbel här, kläder är viktigt för syns skull och för att det är praktiskt, men helst hade jag velat slippa. Helst är det förmodligen bäst för miljön om vi var nakna allihop? Men omöjligt i detta klimat… Sara älskar sina kläder och det är skönt att hon tar mer och mer ansvar över sin garderob.

På väg till båten idag mötte jag en dam som tittade på vattnet och tog sig för pannan och sa till mig ”vad hett det är”. ”Ja, det är bara att hoppa i”, svarade jag. Hon försökte vifta bort mitt svar ”men jag har inga badkläder”, ”äh, hoppa i naken”, fortsatte jag. Kvinnan tog mig på orden och svarade att det förmodligen inte skulle göra något då det står rökning förbjuden men inte att bada naken. Ja, något sådant. Jag vände mig inte om när jag gick förbi henne för att se om min idé skulle bli till verklighet. Mitt i Vänersborgs hamn, ja vad hade det gjort? Däremot hade jag och familjen på oss badkläder, tyckte jag, tjejerna på bryggan en bit bort hade stringtrosor och var väl i det närmast nakna. På -80-talet var det topless som gällde och ännu tidigare på -60-talet var det väl närmast kutym att gå omkring naken lite överallt har jag hört.

Nu är det snart dags att förbereda sig för övernattning vid båten samt lite jobb inför helgens musicerande med mina pianoelever.

Simma lugnt!

Sara och hennes pappa Bernt badar från båten i vår hemmahamn Sanden i Vänersborg.

2 svar på ”Nu är det fest!”

  1. Vad roligt att Sara har börjat och läsa och att ni trivs med tillvaron. Det hade varit trevligt att träffa er någon gång framöver. Önskar er alla det bästa 😊

    1. Hej där i värmen! Javisst är det underbart när man ser att allt jobb ger resultat. Vi satt och tittade häromdagen i din och hennes bok där hon har skrivit av din text. Alla dessa stunder där hon möter på texter gör att det blir ett naturligt inslag i vardagen. Det vore mycket trevligt att ses framöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *