Skepp och hoj, halloj!

Då har Sara och sambo varit befriade från mig ett dygn och jag från dem. Jag har fått möjlighet att varva ned rejält och fått energi tillbaka när jag har varit ensam här hemma. Det var verkligen välbehövligt och det får vi helt klart göra om… 

Redan idag faktiskt då de för stunden befinner sig i Havets hus i Lysekil där de ska ”kolla på fiskar i akvarier” som Sara nämnde i morse. Jag har fått aktuell information om att de stod och väntade i en lång kö, en timma stod de där. Det är också tjo och tjim bland barnen, men Sara verkar fixa detta. Hoppas de tar del av informationen om hur haven mår. Då vi var ute förra året på vår långseglats under tre månader fick Sara och jag möjlighet i Arkösund att ta del av ”Livet under ytan”, en utställning om havet och där det beskrevs hur  Östersjön mår. Inte alls bra.  

Sara bor på båten, Arkösund förra året.

Sara och Bernt har alltså bott på båten under ett dygn, sovit, ätit, promenerat  i vår vackra stad Vänersborg. Det blev en tur ned till Skräcklan, en vacker park vid Vänern där de passade på att köpa glass. Sambon berättade för mig att under tiden de stod i kö stod en hund fastbunden och skällde  och vem tar tag i situationen om inte Sara? Hon kan den tjejen, kanske borde hon bli chef av något slag som blir den som får tala om när något inte står rätt till? Hon har en ovanligt god förmåga att se till att skapa harmoni runt omkring sig och ser även till att bidra med att andra får ta del av den. Det är ju fantastiskt bra!

I parken Skräcklan kan man stöta på Frida-statyn. Alla städer har väl några författare som kan kopplas till någon staty? I Vänersborg föddes Birger Sjöberg. En författare som direkt slog an en skör sträng i mitt inre med en dikt – 100 år senare. Som ett befriande Amor-spjut rakt in i hjärtat som gav mig, rent bokstavligt talat, fysisk och psykisk styrka. 

Att till exempel ha böcker och musik omkring mig får mig att klara av livet helt enkelt. Mitt jobb som pianolärare förutsätter, enligt mig, att jag övar in pianostycken som är gamla. Jag tar till exempel den tyska kompositören Fanny Hensel. För att kunna förstå hur själva skapandet gick till och hur kärleken frodades då kan jag idag, 200 år senare, ta lärdom av hennes sätt att utvecklas som kreativ människa genom sin enormt goda pianoteknik, fantasi och lust till livet. Improvisation har jag nytta av när jag kämpar för Sara. Improvisation, skapandet av musik för stunden, får mig att öppna upp inombords, njuta av livet, jag blir berörd av mig själv, djupandningen kommer igång, jag känner harmoni, jag bejakar mig själv. Det bara kommer. Glädjen och kärleken till livet.

När det gäller funktionshinder och historia finns berättelser från flera hundra år tillbaka som kan tala om för oss att kvinnor och män har älskat sina barn oavsett om de såg annorlunda ut, betedde sig lite eller mycket ovanligt eller helt enkelt var riktigt sjuka. Oavsett sjukdomar och extra kromosomer, var och är det fortfarande fullständigt normalt att föräldrar älskar sina barn från den stunden de föds. Det står om kromosomavvikelser när det gäller Downs syndrom, som om det vore en avvikelse när det är fullständigt naturligt och normalt. Personer med Downs syndrom har förekommit i alla tider. Berättelser, skulpturer, tavlor och foton finns. 

Historiebeskrivningen vad gäller både funktionsnedsättningar och kvinnliga kompositörer (som jag förkovrar mig i) är beroende av vem som skriver historien och när den skrivs. Jag har också sett att genom att ta del av andras berättelser så kan historiebeskrivningen bli mer nyanserad. Även rättad. Jag har förstått hur viktigt det är att var och en av oss får möjlighet att bidra till framtida historiebeskrivning så att inte andra tar min och dotterns historia i sina händer. Det vore kränkande. Jag skriver min historia och jag vill stötta Sara att skriva sin genom foton, filmer, sms, röstinspelningar – you name it. Det finns många möjligheter idag att sprida kunskap och kärlek åt framtida generationer.

 På återseende! 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *