Unga flickor, mogna kvinnor och alla däremellan – så många av oss som lider

Häromdagen skrev en kvinna till mig i kommentarsfältet under bilden nedan. Hon berättade om sina upplevelser från åren då hon var ung och hennes föräldrar försökte hjälpa henne att söka vård för smärtor vid menstruation.

Läkaren sa till hennes mamma att det bara var lite mensvärk och att motion skulle hjälpa. Då frågade hennes mamma läkaren: ”Hur ska hon kunna motionera? Hon kan ju inte gå ur sängen.”

Det finns minst två elever i varje skolklass som har sjukdomen endometrios. En kronisk sjukdom, som inte går att bota. En kvinnosjukdom som orsakar mycket oro och smärta. En av tio kvinnor har endometrios.

Jag var trettiosex år när jag opererades akut och fick veta att jag led av sjukdomen endometrios. Celler som liknar livmoderslemhinnan sprider sig i buken och blöder vid menstruation. Det kan vara oerhört smärtsamt, inte bara vid menstruation, utan oftast från ägglossning till flera dagar efter att menstruationen är över.

Jag hade smärtor tre av månadens fyra veckor när det var som värst. Många kvinnor som lider av sjukdomen endometrios har smärta alla årets dagar.

Jag vill avsluta mitt första blogginlägg med dagboksanteckningar från dagarna efter att jag fick min diagnos:

”27 augusti 2014

Livet har fått ett annat ljus. Jag trodde att jag visste så mycket, men förstår mer och mer att jag aldrig kan förstå fullt ut vad en annan människa upplever. Jag kan få en helt annan förståelse om jag går igenom något liknande, men jag kan ALDRIG veta vilken kamp den andra människan utkämpar, vilken nyans av mörker hon upplever och vilka tankar som dominerar hennes medvetande. Det kan jag kanske få ett hum om när jag pratar med henne, dock under förutsättningar att hon kan sätta ord på sina tankar och att hon inte förnekar dem.

Jag kan välja att tänka: ”Varför drabbade det här mig?” eller så kan jag välja att tänka: ”Det finns en mening med att just jag upplever det här. När jag gått igenom det här kan jag hjälpa andra.”

Äntligen är jag framme.

Så tacksam att jag får möjlighet att gästblogga på 1177 Västra Götaland. All smärta är inte förgäves. Nu är det min tur att hjälpa andra genom att sprida kunskap om sjukdomen endometrios.

Tonårsföräldrar som har döttrar med svåra smärtor vid menstruation, ge inte upp, fortsätt sök sjukvård för er dotter.

Unga tjejer, kvinnor och mogna kvinnor med svåra buksmärtor: ta hjälp av din vän eller partner för att fortsätta söka vård om du inte fått den hjälp och det stöd du behöver.

Om du vill skriva en kommentar, så klicka på rubrinen, så kommer du vidare till ett kommentarsfält.

Vill du läsa mer om endometrios? Här är en länk till 1177.se.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *