Tusen knivar i magen

Jag arbetar som författare, kursskapare, specialpedagog, lärare och församlingsassistent. I detta blogginlägg vill jag börja med att citera en del av ett kapitel i min självbiografi ”Barnlängtan”. Jag är 19 år och har flyttat till en lägenhet i Falun för att studera på Vårdhögskolan.

Smärtan i magen kommer plötsligt. Jag kan nästan inte röra mig. Jag behöver gå på toaletten, men jag kan inte ta mig dit. Det gör för ont och jag kan inte använda mina magmuskler. Jag kan inte uträtta mina behov. Vet inte vad jag ska göra. Jag har inga värktabletter. Jag somnar. Vaknar av smärtan i magen. Somnar igen.

Jag känner inte mina grannar. Någon ropar in i brevinkastet från trapphuset. Jag har svårt att ta mig till dörren. Det är en okänd granne som säger att min mamma ringt henne och att min telefonlur ligger av. Det har inte gått att ringa till mig på ett dygn. Jag ser aldrig grannen för jag kan inte ta mig till dörren. Klarar inte av att stå eller gå, utan kryper från sängen mot hallen. Jag sitter i hallen en stund. Försöker andas, så att jag kan bemästra smärtan, men det går inte. Jag kämpar för att ta mig tillbaka till sängen igen och jag lägger telefonen till rätta. Snart ringer mamma. Hon gråter. Hon är sjuk av oro.

Jag har så ont att jag inte klarar av att gråta. Jag får skjuts till sjukhuset av en kvinna i min klass på högskolan. Utan att undersöka mig ordentligt säger läkaren att jag fått en livmodersinfektion. Jag får penicillin och oron växer som en elak böld i hjärtat. Tänk om jag inte kan bli gravid nu, tänk om livmodern är så skadad att jag aldrig kan bära ett barn.”

Några år senare hände det igen. Det var dagen innan jag skulle börja mitt första arbete som elevassistent på en skola. Jag kände igen smärtan. Min pappa körde mig till sjukhuset och varje litet gupp kändes som tusen knivar i min mage.

Det är viktigt att du blir undersökt med vaginalt ultraljud när du söker vård. Med hjälp av ultraljud kan läkaren se om du eller din dotter har cystor i buken.

Med hjälp av ett vaginalt ultraljud kunde läkaren se att jag hade vätska bakom livmodern. Han berättade att det var en vattenfylld cysta som spruckit och att det var den som orsakat smärtan i buken. Han rekommenderade mig att börja använda p-piller eller minipiller för att förhindra cystorna från att komma tillbaka. Min behandling med p-piller gjorde mig blödningsfri under många år, fram tills den dag jag bestämde mig för att sluta för att jag ville bli gravid.

Här kan du läsa mer om cystor på äggstocken:

https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/sjukdomar–besvar/konsorgan/livmoder-och-aggstockar/cystor-pa-aggstockarna/

Något som är viktigt att nämna i samband med p-piller är risken för blodproppar. När jag flyttade till Göteborg för att studera till lärare sökte jag vård eftersom mitt recept för p-piller var på väg att ta slut. När läkaren fick veta att både min mormor, moster och mamma haft blodproppar startade hon en utredning för att utesluta att jag hade anlag för att få blodproppar. Det visade sig att jag inte hade ärvt anlaget, men hon ville ändå att jag skulle börja använda minipiller istället för p-piller. Även minipiller gjorde mig blödningsfri.

Om du känner oro över att p-piller eller p-plåster ska orsaka blodproppar så be om att få göra en utredning för att ta reda på om du har anlag för att få blodproppar.

Här kan du läsa mer om p-piller:

https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/liv–halsa/sexuell-halsa/skydd-mot-graviditet/p-piller/

Om du vill kommentera detta blogginlägg, så klicka på rubriken, skrolla sedan längst ner, så hittar du kommentersfältet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *