Att leva med endometrios

När jag skrev boken ”Mitt liv med endometrios” fann jag föreläsningar på internet om sjukdomen. Jag kan verkligen rekommendera dig att lyssna på dessa föreläsningar. De heter ”Att leva med endometrios” och arrangörer är Skånes universitetssjukhus: Endometriosteamet, verksamhetsområde kvinnosjukvård samt patientforum Malmö. Det är fantastiskt att dessa föreläsningar finns att tillgå för oss alla.

I dagens blogginlägg kommer jag skriva om sjuksköterskan Frida Gullbergs föreläsning. Om du vill se föreläsningarna, så kan du klicka på denna länk:

https://www.vetenskaphalsa.se/forelasning-att-leva-med-endometrios/

Mycket av det som Frida Gullberg berättar om i sin föreläsning stämmer väl överens med flera av livberättelserna i min bok ”Mitt liv med endometrios”.

Att leva med sjukdomen endometrios är verkligen en utmaning många gånger. Frida Gullberg har intervjuat många kvinnor med endometrios och många kanske tror att kvinnor med endometrios har smärtor i magen, men sjukdomen kan ge så mycket mer problem.

Endometrios kan innebära nedsatt immunförsvar, svårigheter att kissa, svårigheter att bajsa och extrem trötthet. Detta utgör ett hinder i vardagen och kan försvåra studier, arbeta och relationer.

Många flickor, tjejer och kvinnor med endometrios får ge avkall på sina drömmar för att sjukdomen står i vägen. Vår sjukdom tenderar att försämra vår förmåga att prestera yrkesmässigt och att bygga relationer.

Endometrios kan leda till utanförskap. Smärtan gör att kvinnor inte kan studera, arbeta eller umgås med sina vänner.

Smärtan är en lång kamp. Många kvinnor med endometrios har upplevt så svåra smärtor att de undrat om de kommer att överleva. Det skapar rädslor och skam. Det väcker oro och ångest.

Frida Gullberg berättar att behandlingarna som ska minska kvinnans smärta har en baksida. De kan bland annat ge viktuppgång och orsaka depression, vilket ytterligare försvårar längtan efter relationer: vänner, en livspartner. Vi blir besvikna på kroppen gång på gång.

Gullberg beskriver det så bra. Hon säger att lära sig att leva med symtomen på endometrios och biverkningarna på behandlingarna inte är lätt. Hon berättar om kvinnor som fått en försämrad självbild för att de mött så mycket okunskap. De har ifrågasatt sin smärta och övervägt att försöka genomlida smärtan själv, när de kanske behövt åka in akut till sjukhus. Just det här känner jag ingen från flera av livsberättelserna i min bok. Det är en av alla anledningar till att jag skriver denna blogg.

JAG VILL ÖKA KUNSKAPEN OM ENDOMETRIOS, så att fler kvinnor vågar söka vård igen, igen och igen. Så att deras anhöriga kan hjälpa dem att söka vård när de inte längre orkar sitta på akuten ensamma.

Följ med din dotter, mamma, syster, fru eller vän till akuten. Hjälp henne våga fortsätta söka vård.

Endometrios är en kvinnosjukdom, som handlar om mens och gynekologi. Jag förstår att det är ett känsligt ämne, men det är så viktigt. En av tio kvinnor bär på sjukdomen. De ska inte längre behöva lida i det tysta. SPRID KUNSKAP OM SJUKDOMEN ENDOMETRIOS!

Här kan du läsa mer om Endometriosteamet i Skåne:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *