Om jag hade vetat

Det var så mycket jag inte visste om min sjukdom. Så mycket jag vet idag, som jag vill berätta för er.

Jag blev så förtvivlad på Cypern när en av alla läkare sa att jag måste operera bort min endometrios. För min inre syn såg jag hur jag skulle snittas från naveln och ner igen och kände att jag inte orkade gå igenom det en gång till. Ett kejsarsnitt utan barn. Ett ingrepp som tar lång tid att återhämta sig ifrån. Samtidigt visste jag att det var vår chans att bli föräldrar.

Jag visste inte då att det fanns robotkirurgi. Vilken fantastisk uppfinning och vilka skickliga läkare. Robotkirurgi kallas också titthålsteknik och laparoskopi.

Ny operation

Bara fyra månader efter resan till Cypern fick jag möjlighet att operera bort min endometrios. Jag var jobbigt medveten om att sjukdomen skulle komma tillbaka. Invadera min kropp och göra så att mina organ växte samman igen.

Under den här perioden hade jag stora problem att kissa. Det var inte så konstigt. Min urinledare hade fastnat i sammanväxningarna. Operationen skulle ta 60 min, men tog istället 120 min. Det var så klurigt att frigöra urinledaren.

Efter operationen sa läkaren: ”Skynda er att bli gravida innan endometrioshärdarna är tillbaka.” Jag minns det som om det vore igår. Jag tänkte: ”Det är inte så lätt. Jag blir inte gravid.” Sedan mindes jag graviditeten och missfallet och hoppet växte.

Här kan du läsa mer om robotkirurgi:

https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/behandling–hjalpmedel/undersokningar-och-provtagning/titthalsundersokningar—skopier/undersokning-och-behandling-med-titthalsteknik–laparoskopi/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *