Livet vänder

Alla kvinnor med endometrios finner inte en behandling som hjälper dem att bli blödningsfria och smärtfria. Jag önskar att det fanns en behandling som fungerade för oss alla.

När jag var ung var minipiller ett bra alternativ för min kropp. Min mens upphörde och min endometrios var inte lika aggressiv. Jag visste inte då att jag hade en sjukdom som kallas endometrios. Jag visste inte att sjukdomen fanns.

Min förhoppning var att samma minipiller skulle fungera lika bra när jag blev äldre, men så blev det inte. Istället kände jag mig nedstämd och mensen fortsatte att komma. Jag fick dessutom mellanblödningar.

P-piller och minipiller kan fungera som behandling under en period, men kanske inte fungerar alls senare i livet.

Jag hade tur. I slutet av oktober 2019 skulle jag och min familj resa utomlands. Min mens beräknades starta första dagarna på resan och jag visste vilken smärta det skulle innebära. Därför gick jag till vårdcentralen och bad om hjälp att skjuta upp min mens med läkemedel.

Jag fick Primolut utskrivet och till min förvåning fick jag se att det stod i bipacksedeln att preparatet kunde användas för att behandla endometrios. Jag mådde så bra under resan och det var helt fantastiskt att vara näst intill smärtfri.

Livet vänder

När jag kom hem ringde jag min endometriosläkare och frågade om jag kunde få prova att fortsätta ta tabletterna. Några veckor senare fick jag dock en mycket kraftig blödning i tarmen. När jag återigen kontaktade min läkare, så berättade hon att dosen var för låg för mig och skrev istället ut läkemedlet Provera.

Jag trodde inte att det var möjligt för mig att vara blödningsfri och näst intill smärtfri. Nu har det gått ett helt år och jag har bara haft några få mindre mellanblödningar. Fantastiskt!

Tack vare behandling med Provera har jag fått möjligheten att göra något som jag drömt om länge. Jag arbetar deltid som författare. Det har inte varit möjligt tidigare med de svåra smärtor som endometriosen orsakade mig.

Jag önskar så att alla flickor, tjejer och kvinnor med endometrios fann en behandling som gör att deras liv går från smärta till smärtfri, från blödning till blödningsfri och från mardröm till dröm.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *