Livsberättelse om endometrios: Kvinna, 39 år

Innan jag började skriva ”Mitt liv med endometrios” hade jag ingen aning om att endometrios kan opereras bort med en annan metod i andra länder.

Det var en av kvinnorna i en av de tjugo livsberättelserna som gjorde mig medveten om det. Vilken resa hon gjort!

Läs mer om endometrios i min bok

Denna livsberättelser skiljer sig mycket från övriga livsberättelser i min bok, då denna kvinna valt att opereras i Österrike.

“Jag var sjutton år när smärtorna började och helt ovetande om vad som väntade mig. Det skulle dröja femton år innan jag fick diagnosen endometrios och ytterligare fem år innan jag fick rätt hjälp.”

P-piller kan i sällsynta fall orsaka blodproppar. Detta hände kvinnan i denna livsberättelse. Hon började hosta och hostan avtog inte. Hon hade också onormalt hög puls. När hon sökte vård visade det sig att hon drabbats av blodproppar i båda lungorna, dubbelsidig lungemboli. Femtio procent av båda lungorna var täckta av blodproppar.

Här kan du läsa mer om lungemboli:

https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/sjukdomar–besvar/hjarta-och-blodkarl/blodkarl/blodpropp-i-lungan/

Istället för p-piller rekommenderade läkarna henne p-stav.

“Efter år av IVF-behandlingar så blev min endometrios så aggressiv att jag 2015 blev fullt sjukskriven från mitt arbete i ett helt år på grund av de dagliga smärtorna. Jag kämpade allt jag kunde för att få en operation beviljad. När jag äntligen fick en tid så blev jag nekad operation samma dag av kirurgen när jag satt där på sjukhussängen. Jag möttes av orden: Det finns tyvärr inget vi kan göra för att hjälpa dig.”

Det var då hon bestämde sig för att söka vård utomlands. Hon fick kontakt med en klinik i Österrike. Operationen pågick i över fem timmar.

“Skillnaden mellan en operation av endometrios i Sverige, som kallas ablation och den operation (excision) som jag genomgick i Österrike kan enkelt förklaras enligt följande: I Sverige bränns endometrioshärdarna bort på ytan, men inte på djupet. I Österrike skärs allt bort så att inte endometrioshärdarna kan börja växa igen direkt efter operationen.”

Operationen var kostsam men tack vare Försäkringskassan blev den möjligt. Operation, flygresa och boende kostade i februari 2017 ca 130 000 kr. Kvinnan i livsberättelsen fick 120 000 kr i ersättning av Försäkringskassan.

Hon har gått från ett liv med långstidssjukskrivning till ett liv utan smärtor tack vare operationen i Österrike. Innan operationen fick hon tacka nej till mycket social samvaro på grund av sina smärtor. Idag behöver hon inte fundra över om hon kommer att ha svåra smärtor när hon ska umgås med vänner och familj. Det är bara att tacka ja om hon känner för att umgås.

Idag är hon stolt över sitt mod att söka hjälp utomlands och innerligt tacksam för varje dag hon får vara smärtfri.

Här kan du läsa mer om ersättning vid vård utomlands:

https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/sa-fungerar-varden/vard-vid-resa-utomlands/vard-utomlands/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *