Livsberättelse om endometrios: Kvinna, 26 år

Min tid här på bloggen börjar nå sitt slut och jag är så otroligt tacksam att jag fått möjligheten att sprida kunskap om endometrios.

Endometrios innebär inte bara smärtor, utan också en oro över att blöda igenom. Tänk vilken mardröm att stå i en lång kö i en butik och inse att man har en stor röd fläck på sina vita byxor. Fasansfullt. Något sådant fick kvinnan i denna livsberättelse uppleva när hon var blott tretton år.

“En sommar, året då jag skulle fylla tretton år, var jag med på en danskurs. I slutet av danskursen, som varade några dagar, skulle vi ha dansuppvisning för nära och kära. Alla som skulle uppträda skulle ha vita byxor på sig. Jag minns att jag och mamma var och handlade dem tillsammans några dagar innan. Dagen innan dansuppvisningen skulle vi ha generalrepetition och alla skulle ha med kläder och rekvisita. Jag hade jätteont i magen redan kvällen innan, men trodde att jag var nervös. På morgonen träffades alla utanför lokalen, där vi hade danskursen och när vi stod där var jag på väg att svimma. Det kändes som om någon öppnat en kran och på bara några sekunder var mina vita trosor och vita byxor röda av blod. Jag kunde inte vara med på dansuppvisningen. Jag fick åka hem och ligga i fosterställning i sängen. Jag minns att jag tänkte: Det kan inte vara meningen att man ska känna så här när man har mens. Min mamma har alltid haft rikliga mensblödningar och mycket smärta. Det var så det var att vara tjej. Men mamma förstod att det var något som var fel.”

Rädslan att blöda igenom trosor och byxor är vardag för många unga tjejer.

Jag vill återigen uppmana er att söka vård om er dotter har svåra magsmärtor i samband med ägglossning och menstruation. Sök vård tills er dotter får den hjälp och det stöd hon behöver.

Livsberättelsen ovan är sista berättelsen i min bok “Mitt liv med endometrios” just för att hon hade en mamma som förstod att något var fel. Hon såg till att hennes dotter fick p-piller, som kunde minska smärtorna och de rikliga blödningarna. Hon blev inte blödningsfri, men varje menstruation blev lite lättare att hantera.

I nittonårsåldern bytte hon från p-piller till p-stav för att slippa ta tabletter varje dag. Då ökade problemen. Hon fick blod i urinen, stora problem med tarmarna och extrema smärtattacker. Under fem års tid tappade hon räkningen på alla sjukhusbesök.

Läkarna misstänkte allt från urinvägsinfektion till tarmvred, till inflammerad blindtarm, till njurbäckeninflammation, till laktos- eller glutenintolerans och kronisk magkatarr, när det i själva verket handlade om endometrios.

Endometrios kan lätt feltolkas och många läkaren tror att smärtorna beror på bland annat urinvägsinfektion.

Men så en dag kom vändningen.

“Jag var tvungen att sätta mig ner på gräsmattan på grund av de kraftiga smärtorna. Jag lyckas ringa min mamma, som kommer i ilfart och kör mig till gynekologiska mottagningen. Jag får äntligen träffa en gynekolog som såg att min journal visade på att jag har tio av elva symtom som visar att jag lider av endometrios. Det enda på listan av symtom, som inte stämmer än, är att jag har svårt att bli gravid. Jag och min sambo har ännu inte försökt att bli gravida, så det vet jag inte ännu.”

Till alla föräldrar som åker in akut till sjukhus med era döttrar varje månad: ge inte upp. Det finns hjälp att få. Fortsätt söka hjälp trots att det känns jobbigt och svårt. Berätta för läkarna att ni misstänker att det handlar om sjukdomen endometrios. Ge er inte förrän ni fått den hjälp ni behöver.

Här kan du läsa mer om endometrios:

https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/sjukdomar–besvar/konsorgan/klada-och-smarta-i-underlivet/endometrios/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *