Att tänka på vid patientbesöket

Det finns några bra saker att tänka på för att hjälpa den som fått en stroke.

Personal

  • Som personal får man inte glömma att hjälpa anhöriga med tips om vad som kan tänkas behövas: kontakt med kommun eller andra professioner som kan behöva kopplas in som stöd och hjälp både för den anhörige och för den som fått stroke.

Som besökare

  • Det räcker med en person åt gången, i alla fall ska inta alla tala samtidigt.
  • Ställ inte många frågor. Det är något jag blev extremt trött av. Jag kunde heller inte ge ”glada besked” om framsteg. Jag orkade inte hoppa mellan olika samtalsämnen.
  • Man kan hjälpa till med att ge information om vad som händer/har hänt till människor som är viktiga för den drabbade, så om det kommer någon nyfiken typ som bara vill vältra sig i andras olycka, ge den en rak höger 🙂 Du har min fulla förståelse.
  • Ordna en besöksbok där besökare kan skriva lite om besöket. Jag minns inte alla besök, oavsett hur mycket jag än vill minnas. Men fråga den drabbade innan hur hen vill ha det – gå aldrig över huvudet på någon människa.
  • Behandla inte någon som en bebis. Bebisspråk och extramammor som stoppade om mig tillsammans med nallebjörnen jag fått i present kändes lite väl knepigt. Det hände några gånger att någon fick moderskänslor när de kom in till mig:”Lilla duuuu!!!Halleduttan din lille plutt så hemskt” .Tur att jag inte fick napp i alla fall. Även om en vuxen människa är gullig och liten betyder det inte det att hen behöver en mor och far. Det räcker gott och väl med en medmänniska som stöttar. Sen kunde jag ju alltid utnyttja den sortens omtänksamhet med att lyckas få massage, pyssla med mitt hår och så vidare. Det kanske elakt men man var oftast överlycklig över att få fylla en funktion åt mig.
  • Hjälp den drabbade med praktiska saker som räkningar, arbete, blommor och så vidare. Hämta eventuella ombyten, hygienartiklar eller annat som är av intresse just för den drabbade. Alla har olika behov och intressen. Fråga!

Som patient

  • Använd Facebook. Så snart jag orkade började jag att skriva korta inlägg om småsaker som hände, detta för att slippa 3000 telefonsamtal eller svara på samma frågor hela tiden.

 

Stroke påverkar människor på olika sätt så hur just den drabbade kommer uppleva eller vilka hinder som blir mest besvärande är olika för olika människor. Det finns bra grupper på Facebook där man ka få stöttning av andra i liknande situationer. Gruppen jag är med i heter: SMIL-stroke mitt i livet. Det känns tryggt att ha kontakt med människor därifrån.

I nästa inlägg kommer jag att fortsätta att gå in på mer symptom och ”problem” jag drabbades av. Det handlar om de biverkningarna man” inte talar högt om” i alla fall inte när man är 20-50 år gammal.

2 svar på ”Att tänka på vid patientbesöket”

    1. Tack Laila, humor kan göra mycket för att klara sig igenom olika saker i livet, likaså risgrynsgröt(jag älskar risgrynsgröt)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *