Sidovinster

 Som ju de flera förstår så skulle jag ju inte kunna fortsätta mitt val att leva drogfritt om det inte tjänade ett syfte… att ”bara” vara drogfri räcker inte för mig.

När jag och min polare Leffe startade vår förening VågaVa så var det under parollen att det ska vara skoj att vara drogfri… såklart… och med den utmaningen skred vi till verket… det första vi fick plocka bort var våra egna fördomar… för någonstans i bakhuvudet så ekade rösten att livet utan droger var tråkigt… att det roligaste vi hade att vänta oss var typ att sitta i en öken och suga på stenar… ack vad fel vi hade.

För sanningen är ju i princip precis tvärtom… till skillnad mot förr i tiden så händer det ju grejer på riktigt nu för tiden… visst hade vi massor av planer när vi var aktiva men det stannade ju oftast vid just… planer… och alla våra drömmar förblev… drömmar… det kändes lite som att sitta fast i ett ekorrhjul… man kom ingenstans… samma, samma om och om igen… fixa stålar, fixa droger och droga sig 24 timmar om dygnet 7 dagar i veckan… hann liksom inte med att förverkliga alla dessa drömmar… blev bara det vanliga… sen… imorgon… ska bara… tacka fan för att vi tvivlade på att ett liv utan droger kunde vara något för oss.

Många är de sidovinster som trillat in under resans gång… vissa tar jag tyvärr ibland för givet… som att ha en fungerande ekonomi för första gången i mitt liv… eller körkortet, taket över huvudet, en fungerande relation, ett jobb jag trivs med, mat i kylskåpet och massor av sånt som många av oss tar för givet men som inte funkar när man lever i ett aktivt missbruk.

Och det finns så mycket mer… alla dessa drömmar som jag drömt om att förverkliga är idag ett faktum… som att jag kan resa vart jag vill när jag vill… snacket om att dra iväg till Nepal är idag något som jag faktiskt gjort (vet inte hur länge jag spånade på just den resan i det aktiva utan att komma dit) och om några dagar åker jag till Philippinerna i en månad för att njuta av sol och bad.

En sak som är häftigt med mina resor nu för tiden är att jag tillhör en världsomfattande gemenskap och har möjligheten att träffa människor som visar mig ställen som jag aldrig upptäckt om jag varit där som ”vanlig” turist… bara det en sidovinst av rang.

Lärde mig att åka bräda när jag var 50 år och avsätter en vecka om året tillsammans med mina vänner i fjällen för det… och har hur skoj som helst… de gånger jag kom iväg på en semester förr i tiden så kom jag knappt ihåg var vi varit någonstans… och egentligen så hade jag nog lika gärna kunnat åkt till Säffle och supit skallen i småbitar som till något varmt ställe i solen… upplevelsen var så att säga något… grumlig… med minnesluckor och ångest som resesällskap.

Jag skulle kunna räkna upp hur många sidovinster som helst… vad jag menar är att ett drogfritt liv är ett liv fyllt av möjligheter… ingenting är längre omöjligt… drömmar blir verklighet.

4 svar på ”Sidovinster”

  1. Brukar säga att under min missbrukstid kom jag aldrig längre än Mölndals övre, idag ser det annorlunda ut,reser med min älskade man gärna och mycket och det har blivit sex resor detta år och snart är det dags igen,precis som du säger ”alla dessa drömmar” har blivit verklighet för mig. Önskar er en härlig semester.

  2. Tack för en väldigt upplysande, underhållare och ögonöppnar-föreläsning i Mora igår. Tack för att du bjöd in oss in i ditt liv. Tänkvärda ord och klokheter som du gav oss från dina erfarenheter. Nu har jag fått nycklar till hur jag ska hantera mitt liv. Tack från Anna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *